open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo USK
Nova optužnica protiv Mileta Kokota za zločine nad civilima Sanskog Mosta
Mile Kokot ranije je pred Sudom Bih osuđen zbog ubistva Tahira Cerića 22. jula 1992. u selu Fajtovci
22.11.2019. u 10:37
get url
text

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona podignutu protiv Mileta Kokota (1947) iz Banje Luke, zbog postojanja osnovane sumnje da je kao saizvršilac počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Osnovano se sumnja da je optuženi Kokot, za vrijeme oružanog sukoba u Republici Bosni i Hercegovini između Vojske Republike Srpske i Armije Republike Bosne i Hercegovine, kao pripadnik vojske Republike Srpske VP-7421 Sanski Most, postupao suprotno pravilima međunarodnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Tereti se da je 4. augusta 1992 godine, u noćnim satima, zajedno sa još tri nepoznate osobe, dok su svi bili naoružani i obučeni u vojne uniforme došli do porodične kuće vlasništvo B. R. u naselju Skucani Vakuf, općina Sanski Most.

Provalili su ulazna vrata kuće u kojoj su se nalazili B. R., njegova supruga B. V., te njihova djeca, B. E. i B. E. Potom je u kuću ušao Kokot Mile zajedno sa jednim nepoznatim vojnikom osvjetljavajući prostor ispred sebe baterijskim lampama skrivajući lica povezanom maramom, odnosno kragnom vojničke bluze, dok su druga dva nepoznata vojnika ostala ispred kuće.

- U toku daljnjeg dešavanja, osumnjičeni Kokot Mile ušao je u sobu gdje se nalazila B. V. i njeno dvoje djece, E. i E., te uz prijetnju upotrebe oružja i psovanja "ustaške majke" od E. oduzeo prstenje koje je ova morala skinuti sa ruku, a za to vrijeme drugi nepoznati vojnik je u susjednoj prostoriji teško fizički zlostavljajući B. R. tražio od ovoga novac i zlato, tukući ga kundakom puške po glavi uslijed čega je B. R. u više navrata padao u stanje bez svijesti. Kada nije više mogao izdržati teško fizičko premlaćivanje, ovom vojniku predao je veću količinu njemačkih maraka i švicarskih franaka u protuvrijednosti od oko 15.000 DM, te zlatnog nakita u vrijednosti od oko 20.000 DM, a potom su osumnjičeni Kokot Mile i nepoznati vojnik B. R., teško pretučenog i u stanju bez svijesti, uzeli za ruke i noge te ga izbacili kroz prozor u dvorište njegove kuće, gdje su ga, sutradan, pronašle njegove komšije i odvezle u bolnicu - navodi se u optužnici.

Iz Tužilaštva navode da osnovanost sumnje da je Kokot Mile izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret proizilazi iz mnogobrojnih dokaza koje je Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona prikupilo tokom istrage, a naročito iz iskaza više svjedoka.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji optuženog kod Kantonalnog suda u Bihaću.

Mile Kokot već je pravosnažno osuđen pred Sudom BiH, koji je njemu, te Goranu i Miloradu Mrđi izrekao kaznu od ukupno 25 godina zatvora zbog zločina protiv civila na području Sanskog Mosta.

Oni su kao pripadnici Šeste brigade Vojske Republike Srpske (VRS) proglašeni krivim za ubistvo, silovanje, nečovječno postupanje, mučenje i pljačkanje imovine bošnjačkih civila od 1992. do 1994. godine. Apelaciono vijeće je smanjilo kazne u odnosu na prvostepenu presudu, kada su im bile izrečene kazne u ukupnom trajanju od 32 godine zatvora.

Apelaciono vijeće je utvrdilo da su Goran i Milorad Mrđa s drugim osobama 1993. i 1994. upadali u kuće u selima Skucani Vakuf, Naprelje, Gorice i Pobrežje s ciljem pljačkanja civila, pri tom im nanoseći fizičku i duševnu bol.

Mile Kokot je proglašen krivim za ubistvo Tahira Cerića 22. jula 1992. u selu Fajtovci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.