open-navfaktor-logo
search
Novi Grad
Nova LED rasvjeta na parkiralištima u naseljima Dobrinja, Alipašino Polje i Otoka
Nakon što je 2019. godine obnovljena javna rasvjeta na 26 parkinga, na području općine Novi Grad Sarajevo, u ovoj godini nova rasvjeta postavljena je na još sedam parkirališta u naseljima Dobrinja, Alipašino Polje i Otoka, gdje su postavljeni novi i reparirani postojeći stubovi, te postavljena nova LED rasvjetna tijela.
04.11.2020. u 09:46
get url
text
Dobrinja parking
Dobrinja parking

U toku je izvođenje radova na još sedam parkinga u Satrom Harsno, na Otoci, u C fazi Alipašinog Polja i Olimpijskom Selu. U narednom priodu rasvjeta će biti postavljena na još 25 parkinga, čime će sva partirališta u općini Novi Grad biti osvijetljena novom štednom rasvjetom.

U augustu je okončana javna nabavka za najpovoljnijeg ponuđača, nakon čega se krenulo u realizaciju projekta vrijednog oko 340.000 maraka, kojeg finansira Općina Novi Grad. Za izvođača radova izabran je konzorcij firmi SES i STEP.

Parkinzi su bili veoma loše osvijetljeni, jer rasvjeta nije mijenjana proteklih 40 godina. Zamjenom postojeće dotrajale rasvjete, LED rasvjetom, poboljšat će se osvjetljenje, pri čemu će se stanovnici općine Novi Grad osjećati sigurnije. Osim toga, bolja rasvjeta doprinosi funkcionalnosti i sigurnosti parkiranja, ali i kretanja građana, a istovremeno štedi električnu energiju.

Općina je prošle godine započela projekt zamjene rasvjete na svim parkiralištima na svom području. Kako bi se u potpunosti uvelo reda na području Novog Grada, potrebno je da Općina preuzme kontrolu saobraćaja u mirovanju, koju trenutno provodi Ministarstvo saobraćaja KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.