open-navfaktor-logo
search
Dnevnik seobenog lica
Nova knjiga Šemsudina Gegića izlazi na Dan pobjede nad fašizmom
Knjiga "Dnevnik seobenog lica", Šemsudina Gegića izlazi sutra na Dan pobjede protiv fašizma i Dan Evrope kao partnerski izdavački projekat dvije biblioteke; Gradske biblioteke Zenica i JU Biblioteke "Alija Isaković" iz Gradačca.
08.05.2021. u 14:12
get url
text

"Dnevnik seobenog lica" nastajao je u razdoblju od skoro tri godine; dnevni zapisi, sažeti po sedmicama, objavljivani su na USA/BiH portalu kliker.info - gdje su dostizali rekordnu čitanost. Autor je ovdje ispisivao i ispovijedno-dnevničku i pripovjedačku prozu, kao i sjajne mikroeseje, te poticajne fragmente svojih dramskih tekstova - multižanrovski profilirajući svoje pismo kao kreativno očitovanje svestranog umjetnika:

Knjiga bosanskohercegovačkog dramskog pisca, pripovjedača, pozorišnog, filmskog i TV-režisera i dokumentariste Šemsudina Gegića kako smatra direktor Biblioteke Zenica Haris Abdagić, simbolično  dolazi na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, što nije nimalo slučajno, budući da je Gegić čitav svoj život i umjetnički rad posvetio onome što nazivamo „evropskim vrijednostima“, među kojima je najznačajniji upravo antifašizam.

- Duhovno putovanje Gegića, koji s razlogom dijeli nadimak s Tabrizijem, je vrlo „materijalno“, evropsko, ovosvjetovno, a njegovo materijalno putovanje je itekako produhovljeno i eklektički nabijeno iskustvenim spoznajama tajni i mudrosti bliskih i dalekih svjetova.

"Kliker po kliker", autor priča svoju priču, naizgled laganu, zbog autorovog lepršavog pripovjedačkog stila i umijeća, ali suštinski tešku, baš kakva je i sama stvarnost - kazao je urednik knjige i direktor Gradske biblioteke Zenica Haris Abdagić.

Knjiga će se uskoro naći u bibliotekama širom Bosne i Hercegovine, kao i u slobodnoj prodaji, a centralna promocija je planirana za mjesec juni, u Gradačcu, opet simbolično, pored Bijele kule Zmaja od Bosne. Bit će to multimedijalna promocija (performans seobenih lica) u režiji autora knjige, koji će na ovaj događaj doći iz Milana (Italija), gdje se trenutno liječi od raka pluća. Želja mu je u "domovini seobenih lica", s junacima svog dnevnika koji je pisao tri godine, ponovo odživjeti i performansom "oživjeti" napisano.

Autor knjige Šemsudin Gegić kaže da je tri godine pisao dnevnik za kojeg je dobio Godišnju Nagradu Najčitanijeg autora Portala Kliker.info.

- Zbog hiljada i hiljada onih koji su me čitali i pratili, u ukoričeno izdanje Dnevnika seobenog lica smo kao Pogovor uvrstili i odabranih 110 komentara čitatelja iz kojih se može vidjeti/pročitati slična sudbina svih seobenih lica - kazao je za Fenu Gegić.

Knjiga "Dnevnik seobenog lica" kako je kazao Šemsudin Gegić je ukoričeni izbjeglički zavežljaj u kojeg je stala domovina sa svojom pitomom i divljom prirodom, lijepim i ružnim pričama, dobrim i lošim licima, sa svojim radiom u kojemu, kao u sjećanju, žive glasovi izgubljenih uspomena seobenih lica.  

 - Ništa kao putevi ne može kuću opustošiti - moto je ove knjige u kojoj i sam pisac postaje seobeno lice - podvukao je autor knjige Šemsudin Gegić.       

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.