open-navfaktor-logo
search
Nepotrebne gužve
Nova bašta na trotoaru kod Muzeja Sarajeva: Historijski dio grada uzurpiran
Trotoari, posebno u centru Sarajeva, tokom ljetnih mjeseci, uglavnom završe u funkciji bašta kafića i restorana.
07.08.2022. u 07:53
get url
text

Pješaci su zbog toga primorani sići na ulicu, kuda prolaze automobili, izlažući tako život opasnosti. I to traje godinama, bez promjena.

Nova bašta, ovog ljeta, osvanula je u Općini Stari Grad, u blizini Muzeja Sarajeva. U skučenom prostoru, gdje su se jedva mimoilazile grupe turista sa pješacima, bašta lokalnog kafića napravila je dodatnu i nepotrebnu gužvu.

{$galerijaFotografija}

Postavlja se pitanje čija ideja je bila da uzurpira historijski dio grada, i tako onemogući turistima da neometano istražuju našu prošlost, a koja je i svjetska, s obzirom na to da je riječ o mjestu u čijoj blizini se dogodio Sarajevski atentat - kada je Gavrilo Princip ubio austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu trudnu suprugu Sofiju, što je rezultiralo početkom Prvog svjetskog rata. 

- Općina Stari Grad Sarajevo izdala je rješenje o odobrenju privremenog korištenja javne površine od 10m2 u ulici Zelenih beretki 25, privrednom društvu NAMA d.o.o. Sarajevo, u svrhu postavljanja ugostiteljskog inventara za pružanje ugostiteljskih usluga. Odobrenje je doneseno po propisanim uslovima, među kojima je i da se ugostiteljski inventar postavi na način da se omogući nesmetano odvijanje intenzivnog pješačkog saobraćaja, te da se ne ometa sigurno odvijanje saobraćaja na ulici, pristup zgradama, podzemnim i drugim instalacijama.

Shodno Zakonu o privremenom korištenju javnih površina u KS (Službene novine Kantona Sarajevo br.20/04, 26/12, 32/12 i 24/15), trotoar se tretira kao javna površina. Općina Stari Grad Sarajevo, putem Službe za opću upravu i inspekcijske poslove redovno vrši kontrolu korištenja javnih površina na području Starog Grada i djeluje u skladu sa svojim ovlastima u slučaju bilo kakvih kršenja važećih odobrenja - kazali su iz Općine Stari Grad.

Kafić pored Muzeja Sarajeva, 03.08.2022.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.