open-navfaktor-logo
search
Zaštitili kapital
Nova banka Banja Luka preuzela vlasništvo nad Sberbankom u entitetu RS
Sberbanka Banja Luka bit će prodata Novoj banci, potvrdio je v.d. zamjenik direktora Agencije za bankarstvo RS Srđan Šuput.
02.03.2022. u 17:14
get url
text

- Hvala investitoru koji je prepoznao ovaj trenutak. Detalje transakcije nije moguće iznositi sada. Zaštitili smo kapital, deponente, klijente i oko 400 zaposlenih... Danas smo našli partnera. To je domaća finansijska institucija, a jačanjem nje, jačamo i sebe - rekao je Šuput.

Naveo je da je bilo više ponuda na stolu, između ostalih i Vlade RS koja je prije dva dana najavila da će uložiti 15 miliona KM i preuzeti Sberbanku.

Direktor Nove banke Siniša Adžić je rekao da su bili svesni izazova, ali kao najjača banka u RS i treća u BiH, odlučili su se da preuzmu ovaj korak.

- Sberbanku vidimo kao dobru banku, a njen problem je bila likvidnost i ništa drugo. Novu banku krasi jako velika likvidnost, sa iznosom iznad obavezne rezerve od pola milijarde maraka - kazao je Adžić.

Ministrica finansija RS Zora Vidović je rekla da je RS bila spremna da stane iza Sberbanke, a da su obradovani odlukom da će je sada kupiti Nova banka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.