open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Nova analiza Instituta za proučavanje rata: Ovaj poraz je šokirao Ruse
Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.
16.05.2022. u 08:15
get url
text

Navode da su ruski vojni analitičari šokirani činjenicom da su ukrajinske snage uništile značajne elemente ruske motorizovane brigade koja je 11. maja pokušala preći pontonski most preko rijeke Sjeverni Donjec. To je dovelo u pitanje sposobnost ruske vojske.

Navodi se da se tu pokazao zapanjujući nedostatak taktičkog smisla, a satelitski snimci uništenih ruskih vozila pokazali su razmjere tog poraza.

Ukrajinci su najavili vjerovatnu kontraofanzivu kako bi istjerali Ruse iz okoline Izjuma. Primijećeno je kako su Rusi topničkom vatrom iz okoline Izjuma prema zapadu imali za cilj sprečavanje upravo takve kontraofanzive.

Rusi su se nastavili povlačiti iz Harkovske oblasti, no pretpostavlja se da će nastojati zadržati liniju istočno od Vovčanska kako bi osigurali kopnenu komunikacijsku liniju koja ide od Belgoroda preko Vovčanska do Izjuma.

Teren na tom području općenito pogoduje Ukrajini, a Rusi imaju i druge komunikacijske linije kojima mogu opskrbiti Izjum, tako da Ukrajinci u ovom trenutku možda neće pokušavati napredovati mnogo dalje na istok, navodi se u analizi Instituta.

Ukrajinski branioci nastavili su se boriti u fabrici Azovstal u Mariupolju uprkos strašnim uvjetima i ruskim napadima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.