open-navfaktor-logo
search
Njemački mediji pišu
Nova afera Dodikovog prijatelja Strachea: Godinama primao torbe pune novca
Spiegel i Süddeutsche Zeitung su došli u posjed ekskluzivnih fotografija za koje tvrde da prikazuju sportske torbe pune novca, odnosno eura u apoenima od 50 i 100, koje je primao Strache u nekoliko navrata i to prije izbijanja afere "Ibiza"
17.12.2019. u 14:06
get url
text

Bivši austrijski kancelar i nekadašnji lider FPO Heinz-Christian Strache dobijao je kofere pune eura, pišu njemački mediji koji su otkrili aferu "Ibiza". Zbog te afere Strache je ostao bez svih funkcija, a Austrija je završila sa izborima.

Ali dva medija koja su razotkrila cijelu aferu, Spiegel i Süddeutsche Zeitung nemaju namjeru da se na tome zaustave. Oni su došli u posjed ekskluzivnih fotografija za koje tvrde da prikazuju sportske torbe pune novca, odnosno eura u apoenima od 50 i 100, koje je primao Strache u nekoliko navrata i to prije izbijanja afere "Ibiza".

Fotografije im je dostavila osoba čiji identitet su zaštitili, ali se navodi da je to bila osoba vrlo bliska sa Stracheom. Nagađa se da je najvjerovatnije riječ o njegovom tjelohranitelju, budući da su sve fotografije snimljene "smart telefonom" iz neposredne blizine.

Spiegel Online ističe da je provjera fotografija trajala mjesecima, kao i identiteta osobe koja ih je dostavila i da je na tom poslu bio angažovan cijeli tim stručnjaka iz istrage o aferi "Ibiza", kao i samih novinara.

Na kraju je potvrđeno da su fotografije autentične, kao i koje godine su nastale i gdje je tačno izvršena primopredaja.

Ispostavit će se, kako piše Spiegel Online, da se to "podmićivanje s torbama punim keša nije odigralo tamo negdje s likovima iz italijanske mafije ili s Kosova, već ni manje ni više nego u srcu Austrije - u Beču".

Također, tri primopredaje o kojima postoje fotografije odigrale su se na mjestima neuobičajenim za tu vrstu aktivnosti. Prva primopredaja desila se ispred zgrade gradskog vijeća u Beču, druga ispred radnje s nakitom u strogom centru austrijske prijestolnice, a treća u glavnoj ulici turističkog gradića Pörtschach am Wörthersee.

Jedna fotografija snimljena je, kako se navodi, iPhoneom, 9. januara 2014. u 1.12 sati poslijepodne, a prema GPS koordinatama, uslikana je na trgu Rathausplatz broj 7. u Beču, ispred gradskog vijeća. Odmah pored vijeća nalaze se vrata regionalne kancelarije FPO-a, a te godine tu je bila i advokatska kancelarija dugogodišnjeg političara FPO Petera Fichtenbauera.

Sa ovim fotografijama i izjavama svjedoka, koji je insistirao na anonimnosti, cijeli skandal dobija novu dimenziju jer, ako se potvrdi istinitost svega, Strache je godinama živio primajući mito da radi nešto protiv interesa Austrije i njenih građana, dok je primao plaću dobijenu od poreznih obveznika istih tih građana Austrije.

Sve sada počinje da se povezuje, navodi "Spiegel Online", Stracheov veoma luksuzni način života, skupocjeni "BMW X6" koji je tada koristio kao službeno vozilo i sl.

Ali još je interesantnije ko je i zašto kontinuirano podmićivao Strachea. Svjedoci tvrde da je nekadašnji austrijski vicekancelar takve torbe pune eura primao redovno.

Oni koji su radili i još rade na ovom slučaju smatraju da je novac došao od jedne istočnoevropske zemlje, a kao najozbiljniji kandidat navodi se Ukrajina.

Zašto? Zato što u slučaju 14 Cg 36/16s koji se pod tom šifrom zaveden u bečkom sudu, biznismen po imenu Ernst Nojmajer tuži bivšeg parlamentarca iz FPO Thomasa Schellenbachera, od kojeg zahtijeva da mu isplati dva milliona eura, koji mu nije osigurao mjesto u parlamentu.

Sve seže do Schellenbacherovih kontakata u Ukrajini, među kojima je i milijarder Ihor Kolomojski, a koji imaju "poslovni interes" u Austriji.

Dogovor se sastojao u tome da, kako tvrdi Neoumeier, Ukrajinci daju 10 miliona eura, uključujući četiri miliona za FPO, kao i po dva miliona za Strachea i Fichtenbauera, s početka priče, ali i za Neumeiera, koji očigledno nije dobio svoj dio kolača pa je pokrenuo tužbu.

Cilj je, sumnja se, bio da se osigura kontrola nad većinom u austrijskom parlamentu kako bi se interesi ukrajinskih biznismena neometano sprovodili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.