open-navfaktor-logo
search
Presuda
Notarki iz Zavidovića zatvorska kazna i godina zabrane rada
Sastavila i notarski obradila ugovor o kupoprodaji nekretnina u kojem je evidentirala prisustvo osobe, jednog od prodavaca, iako je znala da navedena osoba nije bila u njenom uredu
17.07.2019. u 08:19
get url
text

Općinski sud u Zenici izrekao je nepravomoćnu presudu, kojom je Džemaninu Memagić, notarku sa mjestom rada u Zavidovićima proglasio krivom za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva ZDK, Sud je, postupajući po njihovoj optužnici, Memagić osudio na šest mjeseci zatvora, te joj izrekao mjeru zabrane obavljanja notarske djelatnosti u trajanju od godinu.

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona je optužnicu protiv nje podiglo u oktobru prošle godine, a kojom je tereti da je u decembru 2016. godine, prekoračivši granice svojih službenih ovlasti, pribavila korist drugoj osobi u vidu sticanja prava na upis prava vlasništva.

Ona je obavljajući javnu službu kao notar sastavila i notarski obradila ugovor o kupoprodaji nekretnina u kojem je evidentirala prisustvo osobe, jednog od prodavaca, iako je znala da navedena osoba nije bila u njenom uredu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.