open-navfaktor-logo
search
Magnet duše
Nora Lefa iz Atine autorica je knjige "Opet Sarajevo": Moje državljanstvo je sarajevsko, tako se predstavljam
Nora Lefa, umjetnica, arhitektica i profesorica iz Atine, ponovo se vratila Sarajevu. Ovaj put, sa knjigom, simbolično nazvanom – "Opet Sarajevo".
17.02.2023. u 14:30
get url
text

Jer Nora svaki novi umjetnički ciklus posveti Sarajevu. I kroz doktorsku disertaciju bavila se Sarajevom – "Zašto je Sarajevo magnet duše", a kako je kazala, odgovor je složen jer "Sarajevo nije jednostavno i samim ti se ne da jednostavno definirati".

- Moje državljanstvo je sarajevsko, tako se predstavljam. Da, kao što znate, Sarajevo najviše vuče moje srce – ističe Lefa.

Knjiga "Opet Sarajevo", koja je prevedena na tri jezika – bosanski, grčki, engleski, predstavljena je u Maku, JU Biblioteka Sarajevo, u okviru festivala Sarajevska zima.

- Ova knjiga je bila moja potreba. Svi ti ožiljci grada, sva ta bol, na kraju, naše su blago. Sve to dobija dobru dimenziju. Jer čak i ona loša emocija postaje dobra jer to Sarajevo može da apsorbuje. Sarajevo sadrži multiplicitet i mitsku dimenziju. Ono je razarano više puta i ti ožiljci su dio čari grada i ne treba ih površinski brisati – kaže Lefa.

 

Rođena je u Prištini, a do maja 1992. odrastala je u Sarajevu. Posljednje dvije decenije živi i radi u Atini. Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada za svoj rad.

- Nije ovdje riječ o njenim korijenima zašto se Nora vraća u Sarajevo. Sarajevo je mjesto njenog povratka, mjesto njenih iskušenja. Svaki povratak Sarajevu novi je i odlazak. Grad kao što je Sarajevo zapravo nema izlaza, zato je naziv njene knjige "Opet Sarajevo". Jer iz Sarajeva se ne može otići – kazao je direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić.

Grad je transformirajući događaj kojeg čine ljudi, a Nora u knjizi edukaciju povezuje sa životnim iskustvom.

- Drago mi je da imamo umjetnicu koja daje dušu Bosni. Drago mi je da je Nora odabrala da prezentira modernu historiju. Grčki narod nije dovoljno informiran što se tiče Sarajeva, ali je jako bitno nezaboraviti šta se desilo u Sarajevu. Za mene je to jako bitno. I da ne razmišljam o ožiljcima grada o kojim govorite, niko nikada ne smije zaboraviti šta se dogodilo. Mora cijela Evropa biti informirana o Sarajevu. Prvi put za Sarajevo sam čuo kada sam došao u kontakt sa knjigom o atentatu, a sada me sudbina ovdje dovela da budem ambasador. Nikada više rata, nikada više ožiljaka Sarajevu i nikada više rata na Balkanu – poručio je grčki ambasador u BiH Dimitrios Papandreou.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.