open-navfaktor-logo
search
Revizori utvrdili
Noćni provodi o državnom trošku u Ministarstvu za ljudska prava, na računima samo alkoholna pića
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine na reprezentaciju je potrošilo oko 50.500 KM u prošloj godini, a dio tog budžetskog novca potrošen je na večernje izlaske u restoran gdje su se častili alkoholnim pićima.
24.06.2021. u 22:10
get url
text
Ilustracija

Kontrolišući kako se postupa sa javnim novcem, Ured za reviziju institucija BiH utvrdio je da su na pojedinim računima ugostiteljskih objekata fakturisana samo alkoholna pića, i to u kasnim večernjim satima, pa se nisu mogli uvjeriti u namjensko trošenje novca za reprezentaciju.

VEZANI TEKST - Prijavljivan da je na poslu dok je bio u penziji, službenim autima prave nerealne relacije

Revizori su napomenuli i da su odluke o odobravanju troškova reprezentacije suviše formalne, kao i da limiti za trošenje izvan sjedišta institucije nisu utvrđeni.

- Preporučujemo da se sredstva reprezentacije koriste u stvarne namjene radi kojih su i odobrena, radi transparentnijeg upravljanja javnim sredstvima – piše u revizorskom izvještaju o radu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u 2020. godini, na čijem čelu je Miloš Lučić.

Nalaz revizora za Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH

Ovo nije jedina nepravilnost koju su utvrdili državni revizori. Bilo ih je i kod korištenja službenih vozila Ministarstva jer su ih vozili i vikendom, a evidentirana je i lokalna (loko) vožnja od sto kilometara dnevno, pa se postavlja pitanje ima li zloupotreba.

Samo na gorivo za službena vozila Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u prošloj je godini potrošeno skoro 34.000 KM. Ukupni izdaci za službena vozila povećani su u odnosu na 2019. godinu.

Revizori su u izvještaju morali podsjetiti da se službeno vozilo, po pravilniku, koristi za obavljanje prijevoza radi vršenja posłova i zadataka rukovodstva institucije, te obavljanje administrativnih i kurirskih posłova iz nadležnosti institucije.

Bilo je zamjerki i zbog načina trošenja novca za popravke vozila jer ne postoji predračun već se samo navede procjena popravke koja je uglavnom manja od onoga što se na kraju plati.

- Zahtjevi za popravkom vozila su prilično šturi u pogledu detaljnijeg opisa kvara i uzroka štete, posebno kad se radi o većim kvarovima – dodaju revizori.

Ukazali su i da su i dalje prisutna prekoračenja fiksnih telefona u Ministarstvu, ali u nešto manjem obimu nego prije.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u prošloj je godini potrošilo ukupno oko 8,7 miliona KM, od čega oko 3,1 milion KM na plaće, a oko 105.000 KM na ugovore o djelu, dok se tri miliona KM odnose na tekuće grantove.

Dio rashoda Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u 2020.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.