open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Noćas u ponoć počinje vježba na aerodromu, trajat će do četiri ujutro
Tokom vježbe pripadnici EUFOR-a, organi za provođenje zakona i osoblje aerodroma će izvoditi aktivnosti na području aerodroma i u njegovoj blizini, što ne bi trebalo biti uzrok nikakvim smetnjama
09.10.2019. u 20:26
get url
text
Vjezba EUFOR

U noći između 09. i 10. oktobra od 00:00-04:00 sati na Međunarodnom aerodromu Sarajevo bit će održana vježba "Brzi odgovor 2019".  Tokom vježbe pripadnici EUFOR-a, organi za provođenje zakona i osoblje aerodroma će izvoditi aktivnosti na području aerodroma i u njegovoj blizini, što ne bi trebalo biti uzrok nikakvim smetnjama. Kako su nam rekli u EUFOR-u, zbog sigurnosnih razloga mediji ne mogu prisustvovati ovoj vježbi, ali su dobrodošli na Profesionalni dan u sklopu vježbe EUFOR-a "Brzi odgovor 19" u petak, 11.oktobra u bazi "Butmir". 

Program profesionalnog dana sastojat će se od pozdravnog obraćanja za visoke zvanice i predstavnike medija, nakon čega će uslijediti metodsko-pokazna vježba pripadnika Višenacionalnog bataljona, OS BiH i SIPA-e, koji će demonstrirati vještine i tehnike koje su uvježbavali tokom vježbe "Brzi odgovor 19". Ova metodsko-pokazna vježba sastojat će se od kontrole masa, postavljanja kontrolnog punkta, evakuacije i zračnih operacija helikopterom i bit će vrlo uzbudljiva u vizuelnom smislu.

Nakon uspješne ceremonije otvorenja vježbe, održane u nedjelju, 6. oktobra, u bazi "Butmir", u ponedjeljak, 7. oktobra, trupe koje učestvuju u vježbi “Brzi odgovor 19” počele su sa raspoređivanjem na lokacije širom Bosne i Hercegovine.

U periodu od 7. do 11. oktobra, građani će primjetiti povećano prisustvo trupa EUFOR-a. Osim toga, na javnim mjestima će se održavati metodsko-pokazne vježbe, zajedno sa jedinicama Oružanih snaga BiH i bh. agencijama za provođenje zakona. Te vježbe i pokreti trupa nisu vezani za bilo koji trenutni sigurnosni izazov i isključivo su dio vježbe "Brzi odgovor 19".

“Brzi odgovor” je uobičajena godišnja provjera sposobnosti EUFOR-a da brzo ojača svoje trupe u BiH sa dijelom rezervnih snaga koje se nalaze u stanju pripravnosti u partnerskim zemljama.

Ove godine rezervne snage stigle su iz Austrije, Bugarske, Grčke, Rumunije, Ujedinjenog Kraljevstva i KFOR-a. Vježba “Brzi odgovor” je velika vježba kojom se pokazuje odlučnost EU i njena predanost Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.