open-navfaktor-logo
search
Apelirala na zemlje
Nobelovka kojoj su talibani pucali u glavu: Otvorite granice i primite izbjeglice
Malala Yousafzai, kojoj su talibani 2012. godine pucali u glavu, rekla je da bi zemlje trebale otvoriti svoje granice afganistanskim izbjeglicama.
16.08.2021. u 22:56
get url
text

- Na ekranima sada vidimo strašne snimke. Ljudi bježe. Pokušavaju pobjeći na sigurno. Kada to vidite, shvatite da se radi o hitnoj humanitarnoj krizi – kazala je Yousafzai za BBC i dodala:

- Živimo u svijetu u kojem se priča o napretku, o jednakosti, o ravnopravnosti spolova. Stoga ne smijemo gledati da neka zemlja ide desetljeća ili stoljeća unazad. Moramo zauzeti hrabar stav kako bismo zaštitili djevojke i žene, manjinske grupe i kako bismo na tom području osigurali mir i stabilnost - dodala je.

 

Dodala je kako smatra da sada svaka zemlja ima svoju ulogu i odgovornost.

- Zemlje bi trebale otvoriti svoje granice afganistanskim izbjeglicama. Poslala sam pismo premijeru Imranu Khanu u kojem sam ga zamolila da dozvoli ulaz izbjeglicama, ali i da za njihovu djecu osigura pristup daljnjem obrazovanju i sigurnosti. Njihova budućnost ne bi smjela biti izgubljena. Trebali bi imati mogućnost da se upišu u lokalne škole ili da imaju nastavu u kampu.

- Još uvijek nisam stupila u kontakt s premijerom Borisom Johnsonom. No, ko god da me sada čuje, važno je da shvate koliko važnu strateško-političku ulogu imaju u ovome trenu. U ovome trenutku moramo zauzeti čvrst stav kako bismo osigurali zaštitu ljudskih prava. To je od izuzetne važnosti, ne samo za mir u Afganistanu već za mir na globalnom nivou - zaključila je.
Podsjetimo, Malala Yousafzai je 2014. godine dobila Nobelovu nagradu za mir. Postala je poznata u cijelom svijetu zbog svoga aktivističkog angažmana nakon što joj je 2012. u školskom autobusu pucano u glavu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.