open-navfaktor-logo
search
Stockholm
Nobelova nagrada za hemiju dodijeljena za jednostavno, ali genijalno otkriće
Nobelovu nagradu za hemiju dobili su Benjamin List i David W.C. MacMillan, dva naučnika počastvovana za stvaranje genijalnog alata za izgradnju molekula koji je pomogao u razvoju novih lijekova i učinio hemiju zelenijom.
06.10.2021. u 19:17
get url
text
S dodjele nagrada

Par je u srijedu u Stockholmu u Švedskoj proglašen dobitnikom nagrada za razvoj asimetrične organokatalize.

- Njihova otkrića pokrenula su potpuno novi način razmišljanja o tome kako spojiti hemijske molekule - rekla je Pernilla Wittung-Stafshede, članica Nobelovog odbora za kemiju.

Dodala je da se ovaj novi set alata danas se naširoko koristi, na primjer u otkrivanju lijekova, te u proizvodnji finih hemikalija i da je već uveliko od koristi čovječanstvu.

VEZANI TEKST - David Julius i Ardem Patapoutian dobitnici Nobelove nagrade za medicinu

List, njemački naučnik koji je profesor i direktor Instituta Max Planck za istraživanje ugljena, te hemičar rođen u Škotskoj MacMillan, sada profesor sa univerziteta u Princetonu sa sjedištem u SAD-u, radili su nezavisno jedan od drugog, ali dijele nagradu, treću Nobelovu nagradu  koja će biti uručena ove sedmice.

Dva istraživača su 2000. godine otkrili treću vrstu katalizatora - supstancu koja izaziva hemijsku reakciju - zvanu asimetrična organokataliza. Naučnici su ranije vjerovali da postoje samo dvije vrste katalizatora: metali i enzimi. Enzimi sadrže stotine aminokiselina ili proteina, ali su pobjednici uspjeli pokazati da jedan organski molekul može djelovati kao katalizator, piše CNN

- Ovaj koncept katalize je jednostavan koliko i genijalan, a činjenica je da su se mnogi zapitali zašto nismo razmišljali o tome ranije - rekao je Johan Aqvist, predsjednik Nobelovog komiteta za hemiju.

Novi katalizatori korišteni su na različite načine u posljednje dvije decenije, uključujući za stvaranje novih lijekova i izgradnju molekula koji hvataju svjetlost u solarnim ćelijama. Odbor im je pripisao zasluge što su "donijeli najveću korist čovječanstvu".

Rad Lista i MacMillana pomogao je u razvoju lijeka za liječenje visokog krvnog pritiska i pojednostavljenju proizvodnje lijekova poput paroksetina (Seroxat), koji liječi depresiju, i oseltamivira - poznatijeg kao Tamiflu - koji se koristi za liječenje respiratornih infekcija.

- Nadam se da ću opravdati ovo priznanje i nastaviti otkrivati ​​nevjerojatne stvari - rekao je List novinarima nakon što je proglašen pobjednikom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.