open-navfaktor-logo
search
Prijedlog Katici
NO zatražio smjenu Nusreta Selimovića: Da li je tri godine nezakonito bio policijski komesar?
Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara Skupštine Kantona Sarajevo poslao je prijedlog ministru MUP-a KS Admiru Katici za smjenu policijskog komesara Nusreta Selimovića. Ovaj prijedlog donesen je na posljednjoj sjednici NO jednoglasno.
16.08.2022. u 21:24
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Nusret Selimović treću godinu zaredom neocijenjen, Skupština KS imenuje novi Nezavisni odbor

Prema informacijama koje je dobio Nezavisni odbor od Federalnog zavoda PIO/MIO Nusret Selimović ima 40 godina i 17 dana radnog staža, čime je stekao uvjete za penzionisanje. Pitanje radnog staža i penzionisanja aktuelnog policijskog komesara problematizira se od njegovog imenovanja.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima KS, komesar ne može biti imenovan na dužnost ukoliko mu u periodu dok je na dužnosti, po sili zakona, predstoji penzionisanje. Da li je Vlada KS 23. augusta 2019. godine imenovala Selimovića nezakonito na dužnost komesara? 

Tako je u Izvještaju Nezavisnog odbora za period mart - septembar 2021. godine, koji je razmatran na Skupštini KS, navedeno kako je na jednoj od sjednica, članica Nezavisnog odbora postavila pitanje policijskom komesaru u vezi s ispunjavanjem uvjeta za njegov odlazak u penziju, te ga je u tom smislu obavijestila da je Nezavisni odbor poslao upit Federalnom zavodu PIO i Kantonalnoj administrativnoj službi Kantona Sarajevo.

- Navedena služba je odgovorila da je utvrđeno da na dan 15.5.2021. godine Nusret Selimović ima ukupno 35 godina, 8 mjeseci i 16 dana staža osiguranja. Međutim, u navedenom aktu je naglašeno da u spomenuti staž osiguranja nije uračunat period od 23.12.1991. godine do 31.01.1997. godine – Republički sekretarijat za unutrašnje poslove Sarajevo – nisu evidentirani podaci o plaći, uplata doprinosa. Također, u navedeni staž nije uračunat period od 01.1.1990. godine do 01.2.1991. godine jer se radi o poslodavcu Agropanonija Vršac, Poslovna jedinica Sarajevo, te je navedeno da bi bilo neophodno da Nusret Selimović podnese lični zahtjev kako bi se služba koja je dostavila odgovor Nezavisnom odboru mogla obratiti Republičkom fondu PIO Republike Srbije za dostavu M4 obrasca za navedeni period sa propratnim dokazima o uplaćenim doprinosima, a shodno odredbama Sprazuma o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Također, u navedeni staž nije uračunata prijava osiguranja sa 01.10.1991. godine iz razloga jer nije evidentirana odjava sa osiguranja kod poslodavca sa registarskim brojem 1039011422 – SUR Caffe bar Lotus, vl. Selimović Husret. U vezi sa naprijed navedenim, postavljeno je pitanje policijskom komesaru u vezi s odgovorom Uprave policije koji je ranije dostavljen Nezavisnom odboru, a u kojem je navedeno da je za 1996. godinu Uprava policije dostavila M4 obrasce dok se u odgovoru nadležne službe Kantona Sarajevo navodi drugačije.

Policijski komesar je odgovorio da je on dostavio zvaničan dokument o ukupnom random stažu koji je identičan dokumentu koji je priložio prilikom konkurisanja na poziciju policjskog komesara.

Članica Nezavisnog odbora je tražila od policijskog komesara da nadležna služba Uprave policije dostavi Nezavisnom odboru akt sa podacima koliko policijski komesar Nusret Selimović ima staža. Policijski komesar je dodao da je ranije napravljen dogovor sa Federalnim zavodom PIO da se povlače sredstva iz iznosa od 700.000 KM koji je ranije izdvojen u svrhu uplate doprinosa policijskih službenika i da se u tom smislu pokriju doprinosi za 1996. godinu s obzirom na to da kada policijski službenik ide u penziju, ta godina mu se računa kao uplaćena. Naglasio je da je valjda Federalni zavod PIO jedina mjerodavna institucija koja treba da zna koliko on ima staža – stoji u izvještaju.

O penzionisanju je bilo govora i na još jednoj sjednici Nezavisnog odbora, gdje je jedan od članova govorio o tabeli Uprave policije o penzionisanju policijskih službenika, u kojoj se nalazi i Selimovićevo ime, nakon čega je uslijedila i diskusija.

- Član Nezavisnog odbora je istakao je da nema potrebe da policijski komesar povisuje ton ili da se ljuti jer je u pitanju tabela koja je dokument nadležnog odljeljenja Uprave policije i da uvijek postoji mogućnost da je neko pogriješio. Policijski komesar je odgovorio da ta tabela nema niti potpis niti pečat te kao takva nije zvaničan dokument Uprave policije. I on ima pravo na svoje mišljenje ili stav isto kao što članovi Nezavisnog odbora imaju pravo na svoj stav ili mišljenje. Član Nezavisnog odbora je istakao da se tenzije trebaju smiriti te naglasio da je Nezavisni odbor skupštinsko tijelo koje nadzire rad policijskog komesara u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo sviđalo se to nekome ili ne – stoji u izvještaju.

VEZANI TEKST - Selimović drugu godinu zaredom neocijenjen, ne radi dobro, ali zasad ostaje komesar policije KS

Podsjećamo, radi se o izvještaju starog saziva Nezavisnog odbora kojem je mandat istekao u januaru ove godine, u kojem je ukratko, izraženo nazadovoljstvo jer komesar izbjegava sjednice, ljuti se na pitanja o penzionisanju i šturo odgovara.

U augustu 2019. godine, Vlada KS je imenovala Selimovića na poziciju policijskog komesara, iako je najstručniji i najbolji kandidat tada bio Mirsad Đelilović.

No, Selimović je imao iza leđa Narod i pravdu i njenog predsjednika Elmedina Konakovića, što mu i jeste glavna referenca kako za imenovanje, tako i za opstanak na ovoj poziciji sve do danas, iako je, što je nepoznato u praksi, tri puta ostao neocijenjen, a Nezavisni odbor svoj stav dostavljao ministru Katici.  

Zakon nije predvidio dalje korake za odluku "neocijenjen", već se ona, kao takva, samo proslijeđivala ministru unutrašnjih poslova na upoznavanje, dok je Selimović nastavljao obnašati funkciju komesara.

Članovi Nezavisnog odbora su Kenan Kapo, Jasmin Idrizović, Esad Solak, Branislav Bunjevac, Adis Šečić, Mineta Hrvat i Mensud Cibra. Oni su imenovani u februaru, a mandat im je četiri godine.

VEZANI TEKST - Nezapamćen skandal: Po čijim političkim direktivama radi komesar Selimović i izdaje naredbe Tužilaštvu KS!?

Podsjetimo, Nezavisni odbor je u proteklih nekoliko godina smijenio dva policijska komesara. Vahida Ćosića, između ostalog, prema ocjeni Nezavisnog odbora, zbog neodržavanja redovnih kolegija sa načelnicima PU, da je davao pogrešne i netačne podatke različitim organima zaduženim za sigurnost i krivično gonjenje počinilaca krivičnih djela, da je često bio neinformisan o pojedinim aktivnostima u kriznim situacijama, da u nekoliko slučajeva nije tražio provođenje unutrašnje istrage...

Mevludina Halilovića smijenili su na dan kada su sarajevski policijaci kojima je rukovodio uspjeli ubiti četverostrukog ubicu Edina Gačića. Umjesto pohvala, Haliloviću su radili iza leđa, te kao osnov za smjenu našli da je njegov Izvještaj o radu za 2018. godinu dobio ocjenu - ne zadovoljava. Nakon toga, podršku smijenjenom komesaru uputio je cijeli menadžment Uprave policije, a policajci koji su u znak podrške okupili se ispred zgrade Vlade KS bili su izloženi progonu i saslušanjima na disciplinskoj komisiji.

Haliloviću se također kao jedan od razloga za smjenu uzimao i moralni aspekt, odnosno zašto nije podnio ostavku nakon ubistva sarajevskih policajaca, dok Selimoviću koji je u to vrijeme bio načelnik PU Novi Grad i nadređeni Davoru Vujinoviću i Adisu Šehoviću, niko nije zatražio ostavku niti ga je prozvao zbog ovog slučaja. Iako se ubistvo 26. oktobra 2018. godine dogodilo na području policijske uprave kojom je rukovodio, Selimović nikada nije zatražio da Unutrašnja kontrola provjeri šta se sve događalo kobne večeri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.