open-navfaktor-logo
search
Oglasili se sa Pecare
NK Široki Brijeg prozvao Stojana Vranješa i sudije utakmice protiv Borca
NK Široki Brijeg oglasio se saopćenjem za javnost nakon derbija 27. kola PLBiH koji je odigran sinoć u Banjoj Luci.
26.04.2021. u 16:41
get url
text

Tim sa Pecare prozvao je Stojana Vranješa, kapitena Borca.

- NK Široki Brijeg najoštrije osuđuje nemile scene i ponašanje kapitena FK Borac Stojana Vranješa, te pojednih službenih osoba u tunelu stadiona na poluvremenu posljednjeg susreta i derbija 27. kola Premijer lige BiH.

Iako su pojedini mediji u svojim izvještajima djelomično informisali javnost o nesportskom ponašanju iskusnog igrača i kapitena domaćih koji bi trebao biti primjer mladim igračima, istine radi i s ciljem zaštite svoga igrača NK Široki Brijeg je dužan reagirati i cjelokupnu javnost upoznati s ovim nemilim događajem.

Naime, na poluvremenu utakmice, prilikom odlaska u svlačionicu, Vranješ je fizički nasrnuo na našega mladog igrača Ivana Ikića i s leđa ga zatvorenom šakom udario u vrat i zatiljak, a što mu je verbalno nagovijestio na terenu nakon jednog nepostojećeg prekršaja.

Do većega incidenta na sreću nije došlo zahvaljujući pravovremenoj i zdravorazumskoj reakciji drugih igrača koji su bili u blizini. No, ni to nije uspjelo sputati razjarenog Stojana Vranješa koji je želio nastaviti obračun s mladim igračom.

Svemu tome svjedočile su i službene osobe, kako one ispred organizatora utakmice, tako i dvojica sudaca koji su bili u neposrednoj blizini i mirno promatrali nemile scene.

Očekujući kako će isti reagirati i adekvatno sankcionirati divljačko ponašanje kapitena domaćih, igrači Širokog Brijega izašli su na teren odigrati drugo poluvrijeme. Nažalost, jedina normalna reakcija je izostala i spomenuti je igrač bez ikakve sankcije zaigrao u nastavku, a onda i svojim drugim pogotkom u samoj završnici donio pobjedu svojoj ekipi.

Ne želeći umanjivati pobjedu Borca koji je stvorio više prilika i većim dijelom utakmice bio bolji suparnik, moramo skrenuti pažnju i na vrlo tendenciozno suđenje tokom cijele utakmice i prestrogo dosuđeni kazneni udarac za domaće koji je uvelike i utjecao na daljnji tok utakmice (sudio je Adis Mulahasanović iz Sarajeva). Zapravo, vrlo slična situacija bila je i u Kupu BiH, ali i na nekim drugim utakmicama u kojima je konačnom ishodu kumovao neujednačeni sudijski kriterij.

Od nadležnih pojedinaca i tijela tražimo pravovremenu reakciju, pokretanje disciplinskog postupka i kaznu za Stojana Vranješa kako bi se zaštitio integritet takmičenja, a ponajviše svaki igrač i ekipa koja njeguju iskreno i pošteno sportsko takmičenje. Scene kojima smo svjedočili u Banjoj Luci ne odražavaju vrijednosti fair-playa i poštovanja protivničkih igrača i ekipa koje baštini NK Široki Brijeg i fudbal u cjelini kao najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Zato poručujemo: Ne, nećemo šutjeti! Ovakve nefudbalske stvari neće nas pokolebati, a posebno ne ušutkati. NK Široki Brijeg, kao jedan zdravi sportski kolektiv i uspješna sportska sredina, neće odustati od borbe za pošteno sportsko takmičenje i učinit će sve kako bi na sportskom borilištu i tokom igre izborio svoj cilj.

Anomalije u bh. fudbalu kojima sve češće svjedočimo ne vode nigdje. Naprotiv, vraćaju nas u vremena kojima je civilizirani svijet davno zatvorio vrata. STOP anomalijama u bh. fudbalu - piše u saopćenju NK Široki Brijeg.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.