open-navfaktor-logo
search
Želi se vratiti na posao
Njena je slika postala simbol borbe protiv COVID-19, sada je otkrila da je zaražena virusom
Medicinska sestra iz Italije koja je fotogrtafisana kako odmara na radnom stolu tokom duge smjene je otkrila da je testirana na koronavirus nedugo nakon što je fotografija nastala, te da je test pokazao da je pozitivna, ali da "jedva čeka da se vrati na posao".
03.04.2020. u 13:28
get url
text
Elena Pagliarini
Elena Pagliarini

Elena Pagliarini (43) postala je simbol napora talijanskih zdravstvenih radnika kada je prije tri sedmice njena fotografija koja je nastala dok je spavala noseći rukavice, masku i kapu u bolnici u Cremoni. Pet dana nakon snimanja fotografije, medicinska sestra je testiranjem saznala da je pozitivna na koronavirus.

Sada se, kako je kazala za portal Cremonasipuò, oporavila i nestrpljiva je da se vrati poslu.

Njenu fotografiju objavila je internet stranica Nurse Times, a ona je nakon toga postala viralna. Postala je simbol borbe italijanskih zdravstvenih radnika protiv pandemije koronavirusa.

Počeli smo u 20 sati. Neumorno smo radili više od deset sati. Vidio sam Elenu kako se odmara pet minuta nakon što je provela satima trčeći od jednog pacijenta do drugog, pokušavajući pomoći još jednom pacijentu koji je dolazio s temperaturom i respiratornim zatajenjem – kazao je doktor koji je napravio fotografiju.

Italija je postala evropski epicentar virusa prije nego što je postala zemlja s najviše smrtnih slučajeva od infekcije u svijetu. Njihov broj smrtnih slučajeva trenutno iznosi 13.155, što brojku od 3.318 zabilježenih smrtnih slučajeva u Kini, gdje je i započela epidemija, čini mizernom.

Medicinski radnici su već opisali kako bolnice djeluju na "200 posto kapaciteta". Doktori su primorani da donose odluke o životu ili smrti nad osobama koje trebaju dobiti intenzivnu njegu, a širom zemlje raste broj zaraženih.

Pacijenti koji nemaju koronavirus prelaze u stranu, a neki doktori dobivaju obavljaju specijalističke zadatke za koje nisu kvalificirani, dok neki pacijenti stariji od 65 godina se uopće ne liječe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.