open-navfaktor-logo
search
Upozorili
Njemačko društvo za imunologiju: Neće biti kolektivnog imuniteta bez vakcinacije mladih
Kolektivni imunitet na koronavirus vjerovatno se neće moći postići bez vakcinacije djece i adolescenata, objavilo je Njemačko društvo za imunologiju (DGfI).
06.07.2021. u 09:07
get url
text

- Uobičajeno se misli da će se kolektivni imunitet postići kada 60 do 70 posto populacije bude zaštićeno od patogena. Ali to pretpostavlja da se virus ne može reproducirati kod tih osoba - rekao je potpredsjednik DGfI-ja Reinhold Foerster za dnevne listove medijske grupaciju Funke Media Group u komentarima objavljenim u utorak.

Foerster je rekao da je s virusom SARS-CoV-2 to drugačije: ljudi mogu prenositi virus iako sami nisu bolesni, čak i ako su vakcinisani.

- Delta varijanta virusa samo pogoršava takvu situaciju. - Ona je mnogo zaraznija. I jako pogađa adolescente i djecu. Sve dok ta grupa uopće nije vakcinisana ili je vakcinisana samo malo, neće se postići kolektivni imunitet - naglasio je Foerester.

Po njemačkom Institutu Robert Koch za kontrolu bolesti (RKI), najmanje 85 posto stanovništva u dobi između 12 i 59 godina i 90 posto onih iznad 60 godina mora se vakcinisati da bi se uspješno borilo protiv delta varijante.

- Kada bi se ta stopa procijepljenosti postigla na vrijeme, najavljeni četvrti val u jesen i zimu bio bi malo vjerovatan - objavio je RKI u ponedjeljak.

Zasad povjerenstvo za vakcinaciju (Stiko) nije izdalo opću preporuku za vakcinaciju djece i mladih iznad 12 godina, a za one ispod 12 nema odobrene vakcine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.