open-navfaktor-logo
search
"Ultimativni test"
Njemački TAZ: Dodik i Čović žele uništiti BiH, oni sprečavaju provedbu presuda Suda iz Strazbura
Njemački list "Die Tageszeitung" (TAZ) objavio je tekst pod nazivom "Ultimativni test", u kojem novinar Erich Rathfelder analizira aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini.
27.12.2021. u 15:16
get url
text

Rathfelder upozorava da je mir u Bosni i Hercegovini ugrožen, te da međunarodna zajednica oklijeva sa reakcijom.

U uvodu teksta autor predstavlja Dragana Čovića, kojeg opisuje kao "šefa hrvatske nacionalističke stranke HDZ", dok stoji 20. augusta na imanju u Mostaru, zbog kojeg je, dodaje, izmijenio tok rijeke Radobolje.

- Sada visoki i sjedokosi Čović čeka svoje goste na proslavi svog 65. rođendana. Konačno nebo buja, helikopter slijeće, iz njega izlazi krupni čovjek: Milorad Dodik, srpski nacionalistički vođa. Drži kosu kako bi zaštitio frizuru od vjetra helikopterskog rotora i radosno pozdravlja slavljenika – navodi se u tekstu.

U TAZ-ovom tekstu se dalje navodi da je saradnja Čovića i Dodika posljedica postojanja zajedničkog cilja, a to je uništavanje države BiH.

U tom kontekstu se spominju posljednje odluke Narodne skupštine RS-a, kojima se nastoje staviti van snage državni zakoni i obezvlastiti državne institucije, te nastojanje Dragana Čovića da nametne "Izborni zakon sa etnonacionalističkim pokroviteljstvom koji favorizira njegove hrvatske nacionaliste".

Autor ističe da činjenica da je Čović naručio izradu porodičnog grba "najbolje opisuje njegovu megalomaniju".

- Dok većina ljudi u zemlji ne zna kako da preživi sljedeći dan, suočeni sa siromaštvom, nedostatkom perspektive i beznađem, dvoje bogatih autokrata susreću se kao da nije bilo porasta broja zaraženih od koronavirusa, kao da nema poplava i siromaštva u zemlji – piše u tekstu.

U nastavku teksta se govori o problemu odlaska građana iz BiH u evropske države, kompleksnoj strukturi, aktuelnim pregovorima o izmjenama Ustava i Izbornog zakona pod mentorstvom Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst, te o nemogućnosti provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava.

- Hrvatski i srpski nacionalisti učinili su sve da spriječe provođenje presuda u Parlamentu BiH. Ustavni amandmani bi morali biti usvojeni dvotrećinskom većinom, a implementacija bi ojačala individualna prava građana. To bi bio korak ka građanskoj državi sa pravnom sigurnošću i poštenim izborima, što nacionalisti žele spriječiti – navodi se u tekstu.

Rathfelder se poziva na razgovor koji je vodio sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, koji je, komentirajući postupke Milorada Dodika, kazao da politika predsjednika SNSD-a podriva Dejtonski mirovni sporazum, te da međunarodna zajednica ima obavezu da reaguje.

- Nećemo dozvoliti da kraj Sarajeva bude granica sa Srbijom – kazao je Izetbegović za TAZ.

Autor na kraju teksta ističe da poznavatelji prilika na Balkanu iz EU-a, Velike Britanije i SAD-a pozivaju svoje vlade da konačno preduzmu konkretne poteze, te da Njemačka, skandinavske države, Češka i Italija zagovaraju sankcije Miloradu Dodiku.

- Ali ništa se još nije dogodilo. Britanski parlament je barem pozvao na korištenje NATO trupa kao odgovor na potencijalnu vojnu akciju. Nasuprot tome, evropske desničarske stranke, Mađarska i Rusija otvoreno podržavaju politiku Dodika i Čovića – zaključuje se u tekstu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.