open-navfaktor-logo
search
Ugledni list
Njemački Spiegel optužio HDZ za ugrožavanje mira na Balkanu i otvorene provokacije
Kako bi podržao bosanske Hrvate, HDZ sponzoriše istoimenu stranku u susjednoj zemlji
23.10.2018. u 20:02
get url
text

Njemački Spiegel u tekstu pod nazivom "Opasnost za Balkan" oštro je kritikovao HDZ, a vladajuću stranku u Hrvatskoj optužio je i za ugrožavanje mira na Balkanu i "miješanje u politička događanja etnički raskomadane Bosne i Hercegovine".

- Kako bi podržao bosanske Hrvate, HDZ sponzoriše istoimenu stranku u susjednoj zemlji. On želi rezervirati dio BiH, tzv. treći entitet, za bosanske Hrvate. To jasno predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma, čiju provedbu nadgleda EU- piše Spiegel.

Dalje se navodi kako su političari HDZ-a BiH u posljednjoj izbornoj kampanji masovno podgrijavali etničke napetosti, više puta postavljali zastave tzv. Herceg-Bosne, što se u tekstu ocjenjuje kao nedvosmislena provokacija.

Spiegel se osvrnuo i na izbor lidera Demokratske fronte za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, te tvrdnje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da taj izbor nije dobar za bosanske Hrvate. U vezi sa tim, u tekstu se zaključuje da Plenković namjerava nastaviti podržavati smjer radikalnih nacionalista.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.