Ugledni list

Njemački Spiegel optužio HDZ za ugrožavanje mira na Balkanu i otvorene provokacije

Objavljeno: 23.10.2018. u 20:02

Kako bi podržao bosanske Hrvate, HDZ sponzoriše istoimenu stranku u susjednoj zemlji

Njemački Spiegel u tekstu pod nazivom "Opasnost za Balkan" oštro je kritikovao HDZ, a vladajuću stranku u Hrvatskoj optužio je i za ugrožavanje mira na Balkanu i "miješanje u politička događanja etnički raskomadane Bosne i Hercegovine".

- Kako bi podržao bosanske Hrvate, HDZ sponzoriše istoimenu stranku u susjednoj zemlji. On želi rezervirati dio BiH, tzv. treći entitet, za bosanske Hrvate. To jasno predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma, čiju provedbu nadgleda EU- piše Spiegel.

Dalje se navodi kako su političari HDZ-a BiH u posljednjoj izbornoj kampanji masovno podgrijavali etničke napetosti, više puta postavljali zastave tzv. Herceg-Bosne, što se u tekstu ocjenjuje kao nedvosmislena provokacija.

Spiegel se osvrnuo i na izbor lidera Demokratske fronte za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, te tvrdnje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da taj izbor nije dobar za bosanske Hrvate. U vezi sa tim, u tekstu se zaključuje da Plenković namjerava nastaviti podržavati smjer radikalnih nacionalista.

Izvor:   Spiegel

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije