open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
Njemački predsjednik Steinmeier se izvinio Poljskoj zbog nacističkih zločina
Obilježavanje, kojem je osim Steinmeiera prisustvovao i poljski predsjednik Andrzej Duda te brojni lokalni zvaničnici i mještani, počelo je u 4.40 sati kada je, prema tvrdnjama preživjelih, pala prva bomba
01.09.2019. u 10:28
get url
text
Frank-Walter Steinmeier

Njemačke Frank-Walter Steinmeier zatražio je na današnjoj ceremoniji obilježavanja 80. godišnjice od početka Drugog svjetskog rata oproštaj od Poljske zbog zločina njemačkih nacista.

Ceremonija je održana u gradu Wielunu, gdje su prije 80 godina pale prve bombe koje su usmrtile oko 2.000 civila.

Obilježavanje, kojem je osim Steinmeiera prisustvovao i poljski predsjednik Andrzej Duda te brojni lokalni zvaničnici i mještani, počelo je u 4.40 sati kada je, prema tvrdnjama preživjelih, pala prva bomba.

Prisutni su minutom šutnje odali počast žrtvama napada, a njemački predsjednik je u svom obraćanju nakon toga uputio izvinjenje Poljskoj i njenim građanima.

"Saginjem glavu pred žrtvama napada na Wielun. Saginjem glavu pred poljskim žrtvama njemačke tiranije i molim za oproštaj", rekao je Steinmeier na poljskom i njemačkom jeziku.

Istakao je da Njemačka nikada neće zaboraviti na žrtve Wieluna i da preuzima odgovornost koju joj je nametnula prošlost.

Poljski predsjednik Andrzej Duda zahvalio se Steinmeieru što je prisustvovao cremoniji te je istakao da je to oblik pružanja "moralnog zadovoljstva".

"Predsjedniče, hvala na prisustvu i stavu. Vidim čovjeka koji je došao s poniznošću, pognute glave kako bi odao počast i podijelio bol", rekao je Duda.

Centralni događaj obilježavanja 80. godišnjice od početka Drugog svjetskog rata održaće se u Varšavi, a prisustvovaće mu i njemačka kancelarka Angela Merkel, američki potpredsjednik Mike Pence te mnogi drugi evropski lideri.

Američki predsjednik Donald Trump je otkazao dolazak zbog situacije s uraganom Dorian koji se približava Floridi.

Njemačke trupe su 1. septembra 1939. godine izvšile invaziju na Poljsku započinjući rat. Poljska je bila pod njemačkom okupacijom duže od pet godina tokom kojih je stradalo oko šest miliona njenih građana.

Danas su dvije zemlje među glavnim trgovinskim partnerima unutar EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.