Povećanje od skoro 15 posto stupiće na snagu 1. oktobra. Vlada kaže da oko 6,2 miliona ljudi u Njemačkoj trenutno radi za manje od 12 eura po satu.

Pravilo minimalne plaće u Njemačkoj stupilo je na snagu 2015. godine, na insistiranje Scholzovih socijaldemokrata lijevog centra, koji su u to vrijeme bili partneri u vladi konzervativne kancelarke Angele Merkel.

Minimalna plaća je prvobitno bila 8,5 eura po satu. Komisija koja nadgleda takva povećanja plaća, a uključuje predstavnike sindikata i poslodavaca, kasnije je odobrila povećanje na sadašnjih 9,82 eura po satu. Minimallna satnica će biti povećana na 10,45 eura 1. jula, a tri mjeseca kasnije će dostići minimum od 12 eura. 

Scholz se dugo zalagao za povećanje minimalne satnice na 12 eura i to je učinio ključnim elementom svoje kampanje prošlog septembra.

Povećanje plata dolazi u jeku porasta inflacije koji je uslijedio nakon ruske invazije na Ukrajinu. Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj dostigla je 7,9 posto u maju, najviše od zime 1973/1974. godine.

Scholz je u srijedu rekao da se želi pridružiti poslodavcima i radničkim sindikatima u "zajedničkoj akciji" kako bi se pronašli načini za ublažavanje efekata rasta cijena i spriječila inflacija u najvećoj evropskoj ekonomiji.