open-navfaktor-logo
search
O aktuelnoj situaciji
Njemački ministar Roth s Turković: Nova koalicija snažno podržava Zapadni Balkan
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se u Sarajevu s njemačkim državnim ministrom za evropske poslove Michaelom Rothom.
01.12.2021. u 13:45
get url
text

Turković se zahvalila za pomoć i podršku Njemačke Bosni i Hercegovini u mnogim oblastima, bilateralno i u okviru Evropske unije i Berlinskog procesa. Bilo je govora i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regiji.

Njemački državni ministar Roth je podsjetio da je Njemačka jako posvećena regiji Zapadnog Balkana kao i njegovoj budućnosti u Evropskoj uniji i izrazio uvjerenje da će i nova vlada nastaviti s istom politikom prema BiH i regiji.

Nova koalicija snažno podržava regiju Zapadnog Balkana i nastavit će s konkretnom podrškom u svakom smislu. Iskazao je žaljenje zbog situacije u BiH i ponovio čvrsti stav Njemačke da je budućnost BiH samo jedna, a to je država koja je jedinstvena, suverena, multinacionalna i multikonfesionalna.

Poručio je da visoki predstavnik u svom radu, mandatu i ovlaštenjima ima snažnu podršku Njemačke.

Na sastanku je razgovarano i o vanjskopolitičkim ciljevima Bosne i Hercegovine i razmijenjene informacije o geostrateškim utjecajima na Zapadnom Balkanu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.