open-navfaktor-logo
search
Koronakriza
Njemački gradovi ostaju bez najpoznatijih trgovina, a na stotine radnika bez posla
Douglas, Karstadt, H&M & Co., Zara, Pimkie… samo su neke trgovine koje će zatvoriti neke svoje trgovine u centrima gradova u Njemačkoj 2021. godine. Na takvu odluku utjecala je korona-kriza i online prodaja koja se u koronakrizi povećala.
12.02.2021. u 19:59
get url
text

Lanac parfimerija Douglas u budućnosti će se više koncentrirati na internetsko poslovanje i masovno će prorijediti svoju mrežu podružnica.

U Njemačkoj će se zatvoriti oko 60 od 430 trgovina Douglas trgovina, a zatvorit će čak 500 od 2.400 trgovina širom Evrope. U Njemačkoj val zatvaranja počinje u maju i trajat će do kraja aprila 2022. godine.

Francuski modni lanac Pimkie najavio je krajem januara kako će zatvoriti 40 od 75 trgovina u Njemačkoj. Lanac je već bio pod ekonomskim pritiskom prije koronakrize. Oko 150 zaposlenih ostaje bez posla.

Esprit se suočava sa bankrotom

Modna grupa Esprit planira na ljeto otvoriti stečajni postupak. Odlučeno je kako će zatvoriti gotovo svaku drugu od 94 trgovine u Njemačkoj i ukinuti 1.200 radnih mjesta. Sjedište firme u Ratingenu također nema budućnost, a u budućnosti će se grupom upravljati isključivo iz drugog sjedišta u Hong Kongu.

Zara zatvara 1.200 poslovnica

Španski tekstilni div Zara planira uložiti oko 900 miliona eura u restrukturiranje grupe do 2022. godine, ali prije svega u širenje internet poslovanja. U planu je i 150 novih trgovina, ali i 1.200 je neprofitabilnih poslovnica koje treba zatvoriti.

Zara ima oko 2.800 poslovnica širom svijeta.

H&M: Ukinut će se 800 radnih mjesta

Tekstilni div H&M, koji se već godinama oslanja na sve više stacionarnih trgovina, također želi prorijediti svoju mrežu podružnica. Planiraju zatvoriti 350 poslovnica u svijetu 2021. godine.

Poznato je da švedska grupa želi ukinuti 800 radnih mjesta u Njemačkoj i trenutačno pregovara o programu otpremnina sa sindikatom radnika.

Runners Point mora zatvoriti sve trgovine

Lanac cipela Runners Point već je prošle godine loše poslovao.  Matična firma Foot Locker najavila je kako će u maju zatvoriti 73 trgovine Runners Point u Njemačkoj. To neće utjecati na trgovine marke Foot Locker i Sidestep.

Depot zatvara 60 trgovina 

Lanac kućnih potrepština Depot također će zatvoriti 60 trgovina do kraja 2021. godine.

Kaufland i Edeka preuzimaju trgovine Reala

Dobro poznati Real uskoro ustupa mjesto konkurentima Kauflandu i Edeki. Real je imao loše poslovanje i prije korona-krize. U februaru 2020. investitor SCP kupio je 270 ispostava firme Metro. Neke će Real trgovine biti potpuno zatvorene, ali većina će ih biti prodata konkurenciji, piše RTL.de.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.