open-navfaktor-logo
search
Bundesliga
Njemački gigant u teškoj finansijkoj situaciji, sa strepnjom čekaju 2. maj
Pandemija koronavirusa od svih članova Bundeslige najviše je pogodila Schalke.
16.04.2020. u 20:17
get url
text

Kako piše Kicker, klub iz Gelsenkirchena je u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji i sa strepnjom očekuju datum kada će na njihov konto biti uplaćena tranša od prodaje televizijskih prava.

Schalke je do 10. aprila trebao dobiti 15,89 miliona eura, ali zbog suspenzije prvenstva zakupci televizijskih prava nisu ispunili svoje obaveze u aprilu.

Iz Schalkea su odgodili plaćanje poreza, što im je omogućila država. Zaposlenici rade honorarno, a u cilju smanjenja troškova prolongirana je i isplata plaća prema fudbalerima, što je obostrani dogovor.

U klubu iz Gelsenkirchena nadaju se da će emiteri svoje obaveze izvršiti do 2. maja. Ako se to ne dogodi, klub će funcionirati na kratkoročnim pozajmicama, ili će promjenom statuta omogućiti investicije.

U Bundesligi je do kraja sezone ostalo devet kola. Schalke je trenutno šesti na tabeli. Fudbal u Njemačkoj mogao bi se nastaviti u maju, a plan je da se sezona okonča do početka jula, bez prisustva publike.

Schalke, koji je sedam puta osvajao naslov prvaka Njemačke, do kraja sezone će odigrati četiri domaća meča, a iz kluba su još ranije zamolili navijače da za preostale utakmice ne traže povrat novca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.