Njemačka vlada je uoči stupanja na snagu promjena zakona apelirala na građane da se pridržavaju mjera, posebno onih koje se odnose na smanjenje kontakata u koje spada i zabrana kretanja u periodu između 22 i 5 sati.

- Znam da je teško, da to pada teško svakom od nas ali to je nužno za jedan prijelazni period - rekao je u petak ministar zdravstva Jens Spahn, piše Hina.

Posebno je sporna mjera zabrane noćnog kretanja protiv koje su pred Ustavnim sudom u Karlsruheu podnesene mnogobrojne tužbe.

Sporni policijski sat

U mjere koje su po brzom postupku u srijedu i četvrtak prihvatili donji i gornji dom parlamenta, Bundestag i Bundesrat, osim zabrane noćnog kretanja spadaju i mjere smanjenja kontakata koje omogućavaju susret jednog domaćinstva sa samo još jednom osobom iz nekog drugog domaćinstva.

Maloprodaja, s izuzetkom trgovina za živežne namirnice i dnevne potrepštine, te apoteka, smije primati samo kupce s negativnim testom na koronavirus i uz prethodni termin. Iznad sedmodnevne incidencije od 165 u potpunosti se prelazi na internetsku nastavu u školama.

Od 22 do 5 sati je zabranjeno kretanje s izuzetkom trčanja ili šetnje za pojedince što je dozvoljeno do ponoći. Od ponoći pa do 5 ujutro izlazak na ulice je dozvoljen samo osobama s vrlo jakim razlogom poput odlaska na posao ili ljekaru.

Kako je saopćilo ministarstvo unutrašnjih poslova, zabrana kretanja se odnosi i na putovanja. Izuzetak su poslovna putovanja.

Smanjenje nadležnosti saveznih pokrajina

Sve ove mjere automatski stupaju na snagu u onim gradovima i okruzima u kojima je sedmodnevna incidencija tri dana zaredom iznad vrijednosti od 100. Prema podacima državnog epidemiološkog Instituta Robert Koch u subotu se odnosi na 345 od 412 okruga u Njemačkoj.

Nadalje na snazi ostaju mjere uvedene još početkom novembra prošle godine a koje se odnose na zabranu rada kulturnih, sportskih i ugostiteljskih objekata.

Zakonske promjene koje pridonose jedinstvenom pristupu na području cijele zemlje su uvedene nakon što se savezne i pokrajinske vlasti nisu mogle dogovoriti oko jedinstvene primjene mjera u borbi protiv širenja koronavirusa.

Sada centralne vlasti mogu same uvoditi mjere što je do sada bilo u nadležnosti saveznih pokrajina.

Zakonske promjene su za sada ograničene do kraja juna.