- Mi smo još vrlo udaljeni od željene vrijednosti od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika u razdoblju od sedam dana - rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka s premijerima saveznih pokrajina.

Ona je rekla i da visok broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom pokazuje kolika odgovornost leži na predstavnicima savezne i pokrajinskih vlada.

Državni epidemiološki institut Robert Koch objavio je da je u posljednja 24 sata zabilježeno 17.270 novozaraženih te 487 umrlih od posljedica zaraze koronavirusa što je najveća vrijednost od izbijanja pandemije.

Mjere uvedene početkom novembra i prošle sedmice produžene do 20. decembra ostaju na snazi do 10. januara. 

Mjere uključuju zabranu prihvata gostiju za hotele i ugostiteljske objekte kao i zabranu rada kulturnim ustanovama poput pozorišta, opera i kina te teretana.

Isto tako je na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba iz dva domaćinstva. Na sjednici prošle sedmice je dogovoreno popuštanje mjera kontakta tokom božićnih praznika kada će biti dozvoljeno okupljanje do deset osoba iz više domaćinstava.

Osim toga se apeluje na građane da se suzdrže od putovanja posebice u inostranstvo. 

- Situacija u kojoj se trenutno nalazimo je neprihvatljiva, zato je nužno i važno lockdown produžiti do 10. januara - rekao je premijer savezne pokrajine Bavarska Markus Soeder nakon sastanka.

On se založio za dodatno produbljavanje mjere zatvaranja.

- Pitanje je možemo li zemlju duže držati u ovom stanju polusna ili moramo razmisliti o tome da mjere produbimo - rekao je Soeder koji se zalaže za kraći, ali intenzivniji lockdown.

Premijer savezne pokrajine Berlin Michael Mueller založio se za intenzivnije planiranje procesa vakcinisanja građana nakon dolaska vakcine na tržište što se očekuje krajem ove ili početkom sljedeće godine.