open-navfaktor-logo
search
Zbog migranata
Njemačka: Prijevremena penzija za šefa obavještajne službe Maassena
Maassen je u septembru smijenjen sa te dužnosti zbog sukoba s kancelarkom Angelom Merkel u vezi s nasiljem prema migrantima u Njemačkoj
05.11.2018. u 22:21
get url
text

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer izjavio je da je donio odluku da šefa Unutrašnje obavještajne službe (BfV) Hans-Georgea Maassena pošalje u prijevremenu penziju, javlja Anadolu Agency (AA).

Maassen je u septembru smijenjen sa te dužnosti zbog sukoba s kancelarkom Angelom Merkel u vezi s nasiljem prema migrantima u Njemačkoj.

U obraćanju na konferenciji za medije u Berlinu, Seehofer je istakao da je od predsjednika Njemačke Frank-Waltera Steinmeiera zatražio da Maassen bude poslan u prijevremenu penziju.

Napomenuo je da će odluka stupiti na snagu nakon što je zvanično odobri i predsjednik Steinmeier. Objašnjavajući razloge njegove odluke, Seehofer je naglasio da saradnja zasnovana na povjerenju između njega i Maassen više nije moguća.

Istakao je da će funkciju načelnika Unutrašnje obavještajne službe privremeno obnašati Thomas Haldenwang, trenutno zamjenik šefa BfV-a. Kabinet Angele Merkel saopćio je u septembru da je Maassen smijenjen i da će raditi na novoj poziciji u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Maassen je bio izložen žestokim kritikama zbog toga što je iznio sumnje u autentičnost videosnimka u kojem se vide demonstranti, ekstremni desničari, kako jure migrante nakon ubistva jednog Nijemca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.