- Ovim postavljamo temelje za novi početak migracijske politike - piše u tvitu ministar finansija Christian Lindner nakon što je vlada odobrila reforme.

- Svako ko može doprinijeti ekonomskom uspjehu zemlje kao kvalifikovani radnik je dobrodošao – navodi on.

Jedna od reformi je novi zakon o imigraciji koji ima za cilj uklanjanje ključnih prepreka za migrante u Njemačkoj, posebno za one koji dolaze izvan Evropske unije.

U nacrtu zakona, u čiji je uvid došao Reuters, navodi se da bi reforma mogla povećati broj radnika iz zemalja van EU za 60.000 ljudi godišnje.

Stranim radnicima se nudi prilika tri puta za ulazak u zemlju. Za prvi je potrebna stručna ili fakultetska diploma priznata u Njemačkoj i ugovor o radu.

Za drugi je potrebno najmanje dvije godine radnog iskustva u relevantnom sektoru i diploma ili stručna obuka.

Treća je nova "kartica prilika" za pojedince koji nemaju ponudu za posao, ali imaju potencijal da nađu posao. Kartica prilika slijedi sistem zasnovan na bodovanju koji uzima u obzir kvalifikacije, poznavanje jezika, profesionalno iskustvo, povezanost s Njemačkom i godine života.

Vlada je također odobrila zakon o obrazovanju koji mladima daje pravo na plaćenu obuku van posla. Njemačka Savezna agencija za rad isplatit će do 67 posto neto plate za vrijeme trajanja obuke.

Vlada je odlučila i da proširi propise za tražioce posla iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, za koje se ranije očekivalo da će isteći krajem godine. Njemačka će iz ovih zemalja moći zaposliti do 50.000 radnika godišnje, prenosi Reuters.