open-navfaktor-logo
search
Nastavak sezone u maju
Njemačka počinje testiranje fudbalera na koronavirus
Njemačka počinje da primjenjuje testiranje na novi koronavirus u fudbalskim klubovima u dvije najjače muške lige u nadi da će se seljedećeg mjeseca nastaviti sezona, prenosi Anadolu Agency (AA).
30.04.2020. u 15:58
get url
text

Iz Njemačke fudbalske lige (DFL) kazali su za novinsku agenciju DPA da će testovi početi da se obavljaju odmah. Plan je da se takmičenje u prvoj i drugoj Bundesligi nastavi u maju, a najvažnija stvar za zdravstvenu sigurnost je redovno testiranje igrača na COVID-19. To će se vjerovatno raditi prije povratka treninzima cijelog tima i prije odigravanja svake utakmice.

Za privođenje sezone kraju biće potrebno hiljade testova. To je podstaklo kritike u javnosti da takav plan troši neophodne resurse u borbi protiv koronavirusa.

Iz Instituta za javno zdravstvo Njemačke prošle sedmice su rekli da bi se testiranje trebalo fokusirati na ljude koji imaju simptome ili su bili u kontaktu sa oboljelima od COVID-19.

Prva i druga Bundesliga prekinute su 13. marta zbog globalne pandemije koronavirusa. U elitnom razredu njemačkog fudbala do tog trenutka bilo je odigrano 25 kola, a lidersku poziciju na tabeli držao je minhenski Bayern sa 55 bodova, četiri više od drugoplasirane Borussije Dortmund.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila "globalnu pandemiju". Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 228.200 ljudi, a potvrđeno je preko 3.210.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta "Johns Hopkins". Do sada se oporavilo više od 985.000 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.