open-navfaktor-logo
search
Ekološki prijevoz
Njemačka otvara željezničku liniju za voz koji u potpunosti pokreće vodik
Njemačka će danas otvoriti željezničku liniju za voz koji u potpunosti pokreće vodik, što predstavlja veliki korak naprijed za ekološki prijevoz vozovima uprkos velikim izazovima s opskrbom. 
24.08.2022. u 11:17
get url
text
Njemačka

Flota od 14 vozova koje je proizveo francuski industrijski div Alstom će zamijeniti vozove koji su do sada saobraćali na relaciji od 100 kilometara pruge koja povezuje gradove Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervoerde i Buxtehude u blizini Hamburga.

- U bilo koje doba dana putnici će putovati ovom rutom zahvaljujući vodiku - rekao je za AFP Stefan Schrank, voditelj projekta u Alstomu, pozdravljajući ovaj korak.

Vozovi na vodik postali su obećavajući način za dekarbonizaciju željezničkog sektora i zamjenu dizela, koji još uvijek pokreće 20 posto putovanja u Njemačkoj.

Navedeni kao način prijevoza s "nultom emisijom", vozovi miješaju vodik u vozilu s kisikom prisutnim u okolnom zraku, zahvaljujući gorivnoj ćeliji ugrađenoj u krov. To proizvodi električnu energiju potrebnu za pokretanje vozova.

Vozovi na vodik posebno su korisni na kratkim regionalnim linijama gdje trošak prelaza na električnu energiju nadmašuje isplativost rute.

Trenutno jedan od dva regionalna voza u Evropi vozi na dizel.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.