open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo mjerama
Njemačka: Na protestima protiv COVID-19 mjera veliki broj uhapšenih
Veliki broj demonstranata priveden je u gradu Kasselu na protestima protiv mjera koje je njemačka vlada uvela s ciljem suzbijanja širenja pandemije koronavirusa.
20.03.2021. u 18:05
get url
text
get url
text

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u centru grada kako bi protestovali protiv strogih mjera te su potom pokušali održati nenajavljenu protestnu šetnju.

Većina okupljenih se nisu pridržavali pravila o nošenju maski i održavanja socijalne distance, a nisu poslušali ni pozive policije da se raziđu. U jednom momentu su zabilježeni sukobi s policijom kada su demonstranti pokušali proći putem koji su policajci blokirali.

Policija je protiv demonstranata upotrijebila suzavac, pendreke i vodene topove, a demonstranti su na policiju bacali boce, a u jednom momentu su nasrnuli i na grupu novinara.

Na protestima, kojima je prisustvovalo oko deset hiljada ljudi, priveden je veliki broj osoba.

U glavnom gradu Berlinu pristalice ekstremne desnice također su protestovali zbog mjera uvedenih protiv COVID-19.

Oko 200 osoba okupilo se ispred Brandenburških vrata u centru grada, odakle su se, pod opsežnim mjerama sigurnosti, zaputili prema zgradi Parlamenta Njemačke.

Policija je prekinula protest pod obrazloženjem da okupljeni nisu poštovali pravila o nošenju maski i socijalne distance. Tokom protesta je priveden veliki broj građana.

S druge strane, grupa građana je održala kontra demonstracije s kojih je poručeno da niko nema pravo da poriče postojanje pandemije koronavirusa.

Okupljeni na tom protestu nosili su transparent na kojem je pisalo "Neka poricatelji korone napuste naše susjedstvo".

Oba protesta su završena bez većih incidenata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.