open-navfaktor-logo
search
Ukrajinska kriza
Njemačka ministrica poručila Putinu: Ne igrajte se ljudskim životima
Njemačka je u ponedjeljak pozvala Rusiju da se prestane igrati ljudskim životima i da se vrati za pregovarački sto radi iznalaženja mirnog rješenje ukrajinske krize.
21.02.2022. u 12:41
get url
text

Obraćajući se novinarima u Briselu, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izrazila je zabrinutost zbog eskalacije tenzija u istočnoj Ukrajini, gdje je posljednjih dana zabilježen sve veći broj kršenja primirja.

- Ruska vlada se zaista igra s ljudskim životima na okupiranim teritorijama, to je neodgovorno. Upućujem hitan apel ruskom predsjedniku - ne igrajte se ljudskim životima! Ono čemu smo svjedočili u regionu u posljednja 72 sata, sa napadima, nasilnim sukobima, zaista je zabrinjavajuće - rekla je šefica njemačke diplomatije, pozivajući se na izvještaje o pojačanom granatiranju iz oblasti Donjecka i Luganska, koje kontrolišu proruski separatisti.

Baerbock je pozvala zvaničnu Moskvu da se povuče od prijetnji Ukrajini i vrati se za pregovarački sto, kako bi pronašla diplomatsko rješenje za trenutnu krizu.

Moskva je više puta negirala da ima bilo kakav plan za invaziju na Ukrajinu i optužila zapadne zemlje da potkopavaju sigurnost Rusije širenjem NATO-a prema njenim granicama. Rusija je dostavila listu sigurnosnih zahtjeva, uključujući garancije da Ukrajina i Gruzija neće pristupiti NATO-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.