open-navfaktor-logo
search
Mirovni proces
Njemačka, Egipat, Francuska i Jordan podržavaju rješenje o dvije države za mir na Bliskom istoku
Njemačka, Egipat, Francuska i Jordan izrazili su u subotu svoju predanost rješenju o dvije države između Izraela i Palestine za trajni mir na Bliskom istoku, javlja Anadolu Agency (AA).
19.02.2022. u 17:36
get url
text

Nakon sastanka ministara vanjskih poslova ovih zemalja u Minhenu, u zajedničkom saopštenju navodi se da "nastavljaju svoju koordinaciju i konsultacije s ciljem unapređenja bliskoistočnog mirovnog procesa prema pravednom, sveobuhvatnom i trajnom miru na osnovu rješenja sa dvije države".

Izražavajući zabrinutost zbog rasta tenzija na terenu, naveli su da "u tom kontekstu podsjećaju na hitnost nastavka ozbiljnih, smislenih i efikasnih pregovora direktno između strana ili pod pokroviteljstvo Ujedinjenih nacija, uključujući i bliskoistočni kvartet".

Naglasili su važnost stvaranja političkih i privrednih horizonata u nedostatku pregovora.

- U tom smislu, željeli bismo vidjeti dalje mjere izgradnje međusobnog povjerenja bazirane na recipročnim obavezama, s ciljem poboljšanja životnih uslova palestinskog naroda i obnavljanja pregovora - navodi se u saopštenju.

Pozvali su na prekid svih jednostranih mjera koje potkopavaju rješenje o dvije države i trajni mir, uključujući "izgradnju i proširenje naselja, oduzimanje zemlje i deložaciju Palestinaca iz njihovih domova, i djela nasilja".

- U tom kontekstu, naglašavamo da se prava stanovnika naselja Sheikh Jarrah i Silwan u pogledu njihovih domova moraju poštovati - ističe se u zajedničkom saopštenju.

Ponovili su važnost održavanja istorijskog i pravnog statusa quo svetih mjesta u Al-Qudsu (Jerusalemu).

- Ističemo važnost da svi mirovni ugovori između arapskih država i Izraela pridonose rješenju palestinsko-izraelskog sukoba na osnovu rješenja o dvije države da bi se postigao sveobuhvatan i trajan mir - zaključili su ministri.

Nakon Egipta i Jordana, UAE i Izrael potpisali su u septembru 2020. godine sporazum pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država o normalizaciji odnosa. Od tada su dvije zemlje organizovale zvanične posjete zvaničnika i potpisale desetine bilateralnih sporazuma u različitim područjima, uključujući ulaganja, bankarske usluge i turizam.

Još tri arapske države Bahrein, Maroko i Sudan, pridružile su se UAE-u u kontraverznom potezu koji je postao poznat kao Abrahamov sporazum.

Sporazumi o normalizaciji od tada su izazvali osude Palestinaca, koji navode da sporazumi ignorišu njihova prava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.