Kako su nam kazali, iz Ambasade prate razvoj situacije u vrijeme pandemije korona virusa te će javnost o svim eventualnim promjenama, biti informisana.

- Navedene mjere, koje smo donijeli uslijed širenja korona virusa, služe u svrhu zaštite podnositelja zahtjeva za vizu i uposlenika Ambasade. Osim toga, za državljane trećih zemalja trenutno postoje ograničenja ulaska u Saveznu Republiku Njemačku za sva putovanja koja nisu apsolutno nužna. Ambasada pomno prati razvoj situacije vezano za korona krizu. Čim situacija dozvoli da se zahtjevi za vize mogu ponovo podnositi, Ambasada će postepeno početi sa radom sa strankama u odjelu za vize i o tome će blagovremeno informisati na svojoj internet i Facebook stranici -pojasnili su iz Ambasade uz napomenu da Odjel za vize i dalje obrađuje upite o postupku izdavanja viza.

- Iako je rad sa strankama obustavljen, Odjel za vize i dalje obrađuje pristigle upite kao što su npr. upiti o postupku izdavanja viza, preuzimanje naknadno dostavljene dokumentacije putem e-maila, pošte ili faksa, i slično - poručili su iz Ambasade.

Ustaljeni režim rada Ambasade prekinut je sredinom marta usljed pandemije koronavirusa koja je zahvatila i Bosnu i Hercegovinu, objavila je N1.