open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Njemačka ambasada: Schmidt odlukama osigurao transparentnije i poštenije izbore u BiH
Ambasada Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegvini pozdravila je odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da ograničeno koristi Bonske ovlasti kako bi osigurao transparentnije i poštenije izbore.
28.07.2022. u 15:04
get url
text

- Visoki predstavnik se opširno konsultovao sa međunarodnom zajednicom. Mjere će pomoći u suzbijanju manipulacija. One mogu pomoći da se poboljša integritet, a time i kredibilitet izbora. Odluke visokog predstavnika su zasnovane na preporukama stručnjaka OSCE-a (ODIHR) i Vijeća Evrope (GRECO). Slobodno i pošteno održavanje izbora je minimum standarda u demokratiji i ne može se uskratiti građanima BiH. Ovo također jača dalji reformski put BiH ka Evropskoj uniji - navode iz Ambasade SR Njemačke u BiH.

U pregovorima o izbornom zakonu u proteklih nekoliko mjeseci, kako navode, nažalost ipak nije postignut dogovor.

- Pozivamo političare u BiH da preuzmu svoju odgovornost kako bi građani BiH mogli u potpunosti uživati svoja građanska prava i da sada usmjere napore na osiguravanje oktobarskih izbora i to u skladu sa važećim zakonima, što uključuje izmjene koje je donio visoki predstavnik, a shodno evropskim standardima - naglašavaju iz Ambasade SR Njemačke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.