open-navfaktor-logo
search
Oborili ga vozilom
Nizozemska policija savladala otmičara u Amsterdamu, talac oslobođen
Nizozemska policija objavila je jutros da je savladala otmičara taoca tako što su ga oborili policijskim vozilom dok je trčao iz Apple prodavnice u centru Amsterdama.
23.02.2022. u 08:41
get url
text

Ranije je objavljeno da je policija poslala specijalne snage u centar Amsterdama gdje je muškarac naoružan vatrenim oružjem uzeo taoce u očitom pokušaju pljačke, javlja BBC. 

Čovjeka, koji je imao pištolj, pretraživao je robot, zbog mogućeg eksploziva koji bi imao na sebi dok je ležao povrijeđen na zemlji.

Ono što je počelo kao oružana pljačka preraslo je u talačku situaciju. Najmanje jedna osoba držana je satima u prodavnici pod prijetnjom oružjem. Talac je na kraju oslobođen nepovrijeđen, a napadača su uhapsili i pružena mu je ljekarska pomoć, saopćila je policija.

Policajci su pozvani u Apple prodavnicu u amsterdamskoj oblasti Leidseplein u utorak oko 17:40 sati po lokalnom vremenu.

Na fotografijama koje su kružile nizozemskim medijima vidjelo se kako muškarac maše vatrenim oružjem u jednoj ruci dok drugom rukom drži osobu. Kako se sukob odvijao, policija je zamolila ljude u tom području da prestanu s dijeljenjem slika ili prenosa uživo na društvenim mrežama kako bi zaštitili sigurnost onih koji su još u zgradi.

Lokalni medij AT5 je objavio da su svjedoci u blizini prijavili da su čuli pucnje dok se incident odvijao, ali policija to nije potvrdila. Policija je na Twitteru kasnije saopćila da je "uspjela zaustaviti otimčara taoca udarivši ga vozilom kad je istrčao iz zgrade."

Na konferenciji za novinare policija je saopćila da je napadač 27-godišnji stanovnik Amsterdama koji je tražio veliku količinu novca u kriptovaluti, navodi se medijima u Nizozemskoj. 

Leidseplein Apple prodavnica nalazi se na popularnom trgu uz niz prstenastih kanala u centru Amsterdama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.