open-navfaktor-logo
search
Preventivno
Nizozemska obustavlja vakcinisanje AstraZenecom; Proizvođač vakcina tvrdi da njihove vakcine ne uzrokuju krvne ugruške
Nizozemska preventivno obustavlja upotrebu vakcina AstraZeneca protiv COVID-19 do najranije 29. marta, saopćila je jučer nizozemska vlada.
15.03.2021. u 08:02
get url
text

Potez, koji slijedi sličnu odluku Irske ranije tokom dana, temelji se na izvještajima Danske i Norveške o mogućim ozbiljnim nuspojavama, kaže se u saopćenju nizozemske vlade.

Novinska agencija ANP piše da će nizozemske zdravstvene vlasti zbog vladine odluke biti prisiljene odgoditi vakcinaciju 43 tisuće ljudi za najmanje dvije sedmice.

Troje zdravstvenih radnika u Norveškoj koji su nedavno primili vakcine liječili su se u bolnici zbog krvarenja, krvnih ugrušaka i malog broja krvnih pločica, objavile su u subotu norveške zdravstvene vlasti.

I italijanska sjeverna regija Pijemont je jučer saopćila da privremeno obustavlja vakcinaciju  AstraZenecom jer je učitelj iz grada Biella umro nakon vakcinacije u subotu.

Italijanska agencija za lijekove (AIFA) u četvrtak je zabranila uporabu jedne serije AstraZeneca vakcine. Izvori su Reutersu rekli da je ta odluka donesena nakon smrti dvojice muškaraca na Siciliji. 

Danska, Norveška i Island su obustavili vakcinciju zbog problema sa zgrušavanjem krvi, a Austrija je prošle sedmice prestala koristiti određenu seriju vakcina AstraZeneca dok je istraživala smrtni slučaj uzrokovan zgrušavanjem.

Evropska agencija za lijekove utvrdila je da nema indikacija o vezi sa ovim uzrocima smrti, što je u petak ponovila i Svjetska zdravstvena organizacija. AstraZeneca je također objavila da nije pronašla dokaze o povećanom riziku od duboke venske tromboze.

I Irska je u nedjelju iz predostrožnosti privremeno obustavila vakcinaciju AstraZenecom, pozivajući se na izvještaje Norveške agencije za lijekove o slučajevima zgrušavanja krvi koje se pojavilo kod nekolicine primatelja vakcine.

Ranije u nedjelju Roberto Speranza, italijanski ministar zdravstva, rekao je da su s obzirom na sva provedena istraživanja, vakcine u Italiji i Evropi "učinkovite i sigurne", piše Index.hr.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.