Tim povodom danas je održana konferencija za medije na kojoj je predsjednik BZK Preporod Sanjin Kodrić sa saradnicima ukazao na važnost te institucije, ali i aktivnosti koje će biti održane u 2020. godini.

- Bošnjačka zajednica kulture Preporod temeljna je i najstarija nacionalna kulturna ustanova Bošnjaka, a osnovan je pod imenom društva Gajret 20. februara 1903. godine, i taj dan obilježava se kao Dan Bošnjačke zajednice kulture Preporod. Jedan od osnivača i prvi predsjednik Gajreta kao pravnog prethodnika i preteče današnjeg Preporoda bio je dr. Safvet-beg Bašagić - podsjetio je  Kodrić.

Uz Gajret, pravni prethodnik i preteča današnjeg Preporoda jeste i društvo Narodna uzdanica iz 1924. godine. Nakon Drugog svjetskog rata, 1945. godine, Gajret i Narodna uzdanica udružit će se i tako će nastati današnji Preporod, sa Zaimom Šarcem kao prvim predsjednikom, ali će njegov rad i djelovanje nove vlasti zabraniti već 1949. godine, što će potrajati sve do novijeg vremena.

Rad i djelovanje Bošnjačke zajednice kulture Preporod obnovljen je 1990. godine, prije tačno 30 godina kada je za prvog predsjednika obnovljenog Preporoda izabran rahmetli prof. dr. Muhsin Rizvić.

U razdoblju koje je uslijedilo, Preporod je pokrenuo, razvio i realizirao niz ključno važnih naučnih i kulturnih poduhvata te radio na afirmaciji i njegovanju bošnjačkog identiteta.

- Nastavljajući predano raditi na realizaciji započetih projekata poput edicije Bošnjačka književnost u 100 knjiga,  ovu – 30. godišnjicu obnove svog rada i djelovanja Bošnjačka zajednica kulture Preporod obilježit će i posebnim programima i aktivnostima širom Bosne i Hercegovine i dijaspore u okvirima cjelogodišnje manifestacije Godina Preporoda - najavio je Kodrić.

Aktivnosti uključuju niz naučnih skupova, okruglih stolova, izložba Bošnjačke književnosti, svečana akademija promocija poštanske markice u čast Muniba Maglajlića i znamenitih Bošnjaka, izložba Mersada Berbera, promocija serijskih publikacija Godišnjak, Bosnian Studies i Radovi Instituta za bošnjačke studije.

Bit će održan i ramazanski koncert, izložba dječijih radova "BiH u riječi i slici",  promocija 13. kola edicije "Bošnjačka književnost u 100 slika", Dani Derviša Sušića i Dani Muniba Maglajlića, folklornih smotri... U Godini Preporoda pokrenut će se i novi  izdavački poduhvati, temeljno važni za bošnjački identitet, jezik i kulturu.

Dan BZK Preporod i Godina Preporoda realiziraju se pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.