navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Naučnici upozoravaju

Nivo mora će porasti čak za dva metra, ugroženi obalni gradovi

Do sada se vjerovalo da bi do 2100. nivo mora mogao porasti za najviše jedan metar, a prema najnovijoj studiji, stvarni rast mogao bi biti čak i dva metra

Objavljeno: 21.05.2019. u 08:52
get url
text

Naučnici smatraju da bi zbog globalnog zatopljenja, odnosno zbog ubrzanog otapanja leda na Grenlandu i Antarktiku, nivo mora mogao porasti daleko više nego što se prije pretpostavljalo, prenosi BBC rezultate istraživanja "Ice sheet contributions to future sea-level rise from structured expert judgment".

Do sada se vjerovalo da bi do 2100. nivo mora mogao porasti za najviše jedan metar, a prema najnovijoj studiji, stvarni rast mogao bi biti čak i dva metra.

Kada je Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) 2013. objavio svoj peti izvještaj, upozorio je kako bi daljnje zagrijavanje planete, bez većih smanjenja emisija stakleničkih plinova, moglo dovesti do porasta globalnih nivoa mora za 52 do 98 cm do 2100. godine.

Prema najnovijoj procjeni, ako se emisije stakleničkih plinova ne smanje, nivoi svjetskih mora će vrlo vjerojatno porasti za 62 do 238 cm do 2100. Porast nivoa mora od oko dva metra, imao bi katastrofalne posljedice za naš planet.

Naučnici su izračunali kako bi u tom slučaju na svijetu nestalo 1.79 miliona kvadratnih kilometara nastanjive površine, što je jednako veličini Libije. Veći dio tog zemljišta nalazio bi se u važnim područjima za uzgoj hrane, kao što je primjerice delta Nila. Bili bi ugroženi i veliki obalni gradovi, uključujući London, New York i Šangaj.