open-navfaktor-logo
search
Oralno zdravlje
Nisu uvijek razlog pokvareni zubi: Iza zadaha često se kriju ove bolesti
Zadah može biti jako neprijatan za vaše sagovornike. Međutim, to ipak nije najveći problem s njim. Neprijatan miris iz usta ne mora nužno biti posljedica loše higijene zuba, već može biti i indikator ozbiljnijih zdravstvenih problema.
29.02.2020. u 15:41
get url
text

Suha usta - poremećaj spavanja

Jutarnji zadah normalna je pojava. Tokom sna, proizvodnja sline minimalna je zbog čega se bakterije u usnoj šupljini množe i izazivaju neugodan miris. Međutim, značajno isušivanje usne šupljine događa se i kada dugo spavate otvorenih usta.

Osobe koje imaju problema sa disanjem kroz nos tokom noći, kao i one koje se bore sa hrkanjem, najčešće imaju slab i isprekidan san. Zbog toga dolazi do pojačanog osjećaja umora, malaksalosti i manjka energije, ali i vrlo izraženog zadaha uzrokovanog množenjem bakterija.

Kiselkasti zadah - GERB

GERB ili gastroezofagealna refluksna bolest je bolest organa za varenje uzrokovana vraćanjem želudačnog sadržaja u jednjak, zbog čega dolazi do problema sa varenjem hrane.

Ovaj poremećaj može uzrokovati razne tegobe poput učestalih žgaravica, oštećenja zubne gleđi, učestalih upala grla, ali i zadaha izazvanog želuačnom kiselinom koja ima kiselkasti miris.

Truhli zadah - upala desni i pokvareni zubi

Kada se zubna gleđ ošteti, kroz njene pukotine ulazi i taloži se hrana koju ne možemo ukloniti četkanjem zuba. U nakupljenoj hrani stvaraju se bakterije koje izazivaju karijes, a njihovo množenje izaziva vrlo neugodan zadah, a miris podjeća na truhlu hranu.

Isti problem izazvan bakterijama događa se i kod upale desni, a prate ga crvene i bolne desni.

Zadah koji podjeća na miris ribe - problemi sa bubrezima

Ozbiljni problemi s bubrezima poput njihovog otežanog rada ili čak prestanak funkcionisanja, mogu se „pročitati“ putem zadaha iz usta koji podsjeća na miris amonijaka, a može se uporediti i sa mirisom urina ili ribe.

Bubrezi čiste krv, a kada je njihov rad poremećen nisu u mogućnosti da izbace toksine iz krvi, pa zbog toga oni putuju kroz tijelo i kroz disajni sistem izlaze u obliku zadaha. Osjetite li ovakav neugodan miris iz usta, svakako potražite savjet ljekara.

Voćni zadah - dijabetes

Slatkasti, voćni zadah, poznatiji kao ketoacidoza, koji podsjeća i na miris laka za nokte, može biti pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih problema, a karakterističan je za dijabetes.

Ovaj problem događa se kada tijelo, zbog nedostatka inzulina, šećer ne može da svari i iskoristi kao gorivo. Oshetite li sličan miris iz usta, svakako potražite savjet ljekara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.