open-navfaktor-logo
search
Zdrava prehrana
Nisu svi opasni za liniju: Sedam voćnih sokova koji su zdraviji nego što mislite
Nisu svi voćni sokovi opasni za liniju. Ima ih nekoliko koji su pravi eliksir zdravlja- važno je samo da ih ne pijete u prevelikim količinama, da ih napravite sami ili birate one bez dodatnih šećera
29.04.2020. u 09:10
get url
text

Vaš omiljeni voćni sok mogao bi biti dio zdrave prehrane ako ga pijete u umjerenim količinama. A možda vam je došlo da svoj omiljeni sok zamijenite nekim drugim i isprobate novi okus? Samo naprijed, neke od najzdravijih voćaka mogu se pretvoriti i u najzdravije sokove. Ovo su prijedlozi s kojima ne možete pogriješiti

Sok od narandže: može spriječiti upalu

Osim što ima protuupalna svojstva, redovno pijenje soka od narandže povezano je i s nižim nivoom takozvanog lošeg holesterola (LDL) kako je pokazalo istraživanje brazilskih naučnika. Druga istraživanja, među kojima i ono objavljeno 2017. u časopisu Food & Function, pokazala su da pijenje nekoliko čaša soka od narandže može spriječiti razvoj upalnog procesa potaknutog premasnom hranom. Za potrebe tog istraživanja 55 ispitanica je pojelo vrlo mastan obrok nakon kojeg su neke popile vodu, a neke sok od narandže. Nekoliko sati poslije, razina upalnih citokina bila je niža kod žena koje su popile sok od narandže nego kod onih koje su pile samo vodu.

Limunada: tjera bubrežne kamence

Prema američkom Nacionalnom udruženju za bubrege, limunada može pomoći u prevenciji bubrežnih kamenaca, vrlo bolnog stanja koje je sve češće među općom populacijom. Ako već imate ili ste imali bubrežne kamence, možete smanjiti rizik za njihovo ponovno pojavljivanje za čak 90 posto tako što ćete svaki dan popiti dozu limunade: pomiješajte 120 ml soka od limuna s 2 litre vode i to popijte svaki dan, savjetuje dr. Roger L. Sur, direktor  Comprehensive Kidney Stone Centra na Sveučilištu u Kaliforniji.

Sok od grožđa: može poboljšati funkcije mozga

Sok od grožđa je dobar izvor antocijana, antioksidansa koji mogu pomoći u jačanju funkcija mozga. U istraživanju koje je 2017. objavljeno u časopisu European Journal of Nutrition naučnici su analizirali osobe starije dobi koje su pile sok od grožđa svakodnevno tokom 12sedmica i pokazalo se da su svi ispitanici nakon toga imali poboljšane rezultate testova pamćenja.

Sok od brusnice: održava zdravim vaš probavni sistem

Svi su čuli da sok od brusnice može pomoći u prevenciji mokraćnih infekcija, no postoje dokazi da fitokemikalije prisutne u soku od brusnice mogu poboljšati probavu. Istraživanje objavljeno 2018. u časopisu Journal of the Science of Food and Agriculture pokazalo je da blokiranje razmnožavanja bakterije H. pylori u želucu može poboljšati zdravlje probavnog sistema. Važno je samo da pijete samo 100-.postotni sok od brusnica, a ne takozvani koktel ili miješani voćni sok ili bilo kakav drugi oblik u kojem ima dodanih šećera.

Sok od povrća: može smanjiti rizik od raka

Paradajz sadrže antioksidans likopen koji može smanjiti rizik za razvoj raka prostate i nekih drugih vrsta raka. No, povrtni sok  može sadržavati i druge vrste povrća. Što god odabrali, sigurno će obilovati vitaminima i mineralima nužnim za pravilno funkcioniranje organizma te vlaknima koja će vas duže činiti sitima. Pripremite sok sami ili odaberite onaj 100 postotni u trgovini te pritom pazite da ima mali udio natrija.

Sok od šljiva: pomaže probavi

Sok od šljiva obiluje antioksidansima, kalijem i vlaknima, a uz to sadrži i dobru dozu prirodnog laksativa – alkoholnog šećera sorbitola koji može pomoći u reguliranju vašeg probavnog sistema.

Sok od šipka: obiluje antioksidansima koji štite od bolesti

Sok od šipka prepun je važnih hranjivih tvari koje se nazivaju antioksidansima. Ima ih čak više nego zeleni čaj ili crveno vino. Ti antioksidansi pomažu u zaštiti stanica od slobodnih radikala, a visok udio antioksidansa soku od šipka daje i protuupalna svojstva te ga čini korisnim i u zaštiti od srčanih bolesti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.