open-navfaktor-logo
search
Preuzeti odgovornost
Nisu svi kantonalni premijeri za lockdown u Federaciji BiH, ovo su njihovi argumenti
Bosna i Hercegovina se susreće sa trećim valom koronavirusa, koji za razliku od prethodna dva, daje dosta težu kliničku sliku kod zaraženih.
22.03.2021. u 14:29
get url
text

Najteže je pogođen Kanton Sarajevo koji svakodnevno bilježi stotine novozaraženih koronavirusom. Zbog ubrzanog rasta novozaraženih, Vlada KS bila je primorana uvesti djelimični, odnosno selektivni lockdown, kojim je za sada zabranjen rad samo ugostiteljima.

Premijer KS Edin Forto uporno poziva Vladu Federacije BiH i premijera Fadila Novalića da na području ovog entiteta uvede restriktivnije mjere, odnosno lockdown, što bi prema mišljenju mnogih bilo pogubno za ekonomiju. Zatvaranje cijele Federacije, pa čak i onih područja gdje epidemiološka situacija nije ni alarmantna kao što je u KS, mnogi su nazvali besmislenim.

- Nisam za lockdown, nema smisla to uvoditi na nivou cijele Federacije. Tako ćemo samo dovesti zajednicu u veoma teško stanje. Ono što trebamo je da se pobrinemo da se ne dozvoli grupisanje, voditi računa o nošenju maski, održavanju distance, higijene i slično. Tako ćemo savladati virus - kazao je Tahir Lendo, premijer Srednjobosanskog kantona.

Smatra da lockdown na nivou Federacije BiH nema smisla jer se epidemiološka situacija znatno razlikuje od kantona do kantona.

- Federacija treba dati neke opće mjere, a mi na lokalnom nivou treba da preuzmemo odgovornost, poduzimamo i da gasimo ta žarišta. Stanje od kantona do kantona je različito, tako da nisam za taj lockdown, tako ćemo samo naštetiti privredi - naglasio je.

Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić i dopremijerka Jelka Milićević, jučer su održali online sastanak s premijerima kantona kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji i zajednički procijenili dalje poduzimanje mjera.

Da je izričito protiv lockdowna, kazao je i Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog-kantona, na jučerašnjem sastanku. Najmanji broj zaraženih i dalje je u Unsko-sanskom kantonu, što je premijer Ružnić objasnio provođenjem mjera i velikim angažmanom policijskih snaga koje pomažu u tome, naglašavajući da bi potpuni lockdown u ovom trenutku imao pogubne posljedice po ekonomiju.

Novi sastanak sa premijerom Novalićem zakazan je danas u 14 sati. Premijeri će pripremiti najnovije izvještanje o aktuelnom stanju, ali i preporuke za dalje postupanje. Osim toga dogovoreno je da se zajednički sastanci nastave redovno održavati jednom do dva puta sedmično kako bi se harmoniziralo djelovanje unutar Federacije i kako bi jedni drugima pomagali, a sve s ciljem prevazilaženja teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.