open-navfaktor-logo
search
Vidjet ćemo
Nisu samo u "Pazariću" izrađivali namještaj za direktora, šta će pokazati istrage u ostalim zavodima?
Po nalogu Vlade FBiH od 22. novembra, Federalna uprava za inspekcijske poslove, Finansijska policija FBiH i Porezna uprava FBiH zadužene su da, u okviru svojih nadležnosti, istraže finansijsko poslovanje ustanova socijalne zaštite u vlasništvu FBiH
06.12.2019. u 09:14
get url
text
Zavod Hum

Bilans tematske sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je 18 zaključaka koji bi trebalo da poprave stanje osoba smještenih u ustanovama socijalne zaštite u Federaciji BiH. Iako je tema nosila naziv stanje u zavodima Drin, Bakovići, za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo, Ustanovi Ljubuški, najmanje smo čuli o stvarnom stanju u tim ustanovama.

Prema izvještajima koje su iznijeli direktori, uglavnom svi posluju pozitivno, nema većih problema, izuzev nedostatka stručnog kadra. Također su se složili da se negativna slika Zavoda Pazarić reflektira na njihove zavode i da trebati vremena da se vrati povjerenje osoba koje smještaju svoje članove u takve ustanove.

Ulazak u zavode Finansijske policije i inspekcija 

Da li je sve tako kako su iznijeli pokazat će u narednom periodu kontrole inspekcija, finansijske policije, porezne uprave.

Naime, po nalogu Vlade FBiH od 22. novembra, Federalna uprava za inspekcijske poslove, Finansijska policija FBiH i Porezna uprava FBiH zadužene su da, u okviru svojih nadležnosti, istraže finansijsko poslovanje ustanova socijalne zaštite u vlasništvu FBiH. To se odnosi na Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin, Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, Zavod za odgoj muške djece i omladine Sarajevo i Ustanova iz djelokruga socijalne zaštite Ljubuški.

U roku od 90 dana dužni su da o svojim kontrolima informišu Federalno ministarstvo rada o socijalne politike.

Priča o stanju u ovim zavodima pokrenula se nakon što je Redžep Salić, sada već smijenjeni direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalo invalidne djece i omladine Pazarić, u septembru za govornicom Zastupničkog doma Parlamenta FBiH iznio šokantne informacije o malverzacijama i kriminalu ranijeg menadžmenta. Njegove navode kasnije su potvrdili nalazi inspekcija i Porezne uprave i trenutno se čekaju nalazi Finansijske policije.

Obraćajući se prisutnima prije dva dana na sjednici Zastupničkog doma FBiH direktor Zavoda Drin u Fojnici Adis Ramić je kazao kako "smještanje ovakvih ustanova na periferiji gradova dovoljno govori o odnosu vlasti prema njima". Naveo je, između ostalog, da Zavodu nedostaje 54 stručnjaka raznih profila. Od 500 štićenika, u toj ustanovi je zbrinut 31 maloljetnik, kazao je.

Branko Golub, predsjednik Upravnog odbora Zavoda Drin je rekao da na osnovu slike stvorene u javnosti o Zavodu Pazarić ne treba generalizovati stanje u svim srodnim ustanovama iz federalne nadležnosti. Dodao je da je poslovanje te ustanove pozitivno.

Dževad Šuško, direktor Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo, kazao je da se situacija sa Zavodom Pazarić negativno reflektirala da ostale ustanove socijalne zaštite u FBiH i da će trebati vremena da se vrati povjerenje u zavode.

Ukazao je da odgovarajućim zakonom treba propisati kategorizaciju ustanova socijalne zaštite i štićenika koje one zbrinjavaju, kako se ne bi desilo da zajedno borave štićenici s kojima treba raditi prema drugačijim standardima.

Trojica uposlenika 2013. godine ukazivala na stanje u Zavodu Hum 

Kada smo već kod Zavoda Hum, prisjetit ćemo se tri bivša uposlenika ove ustanove koji su još 2013. godine izašli u javnosti govoreći o kriminalu u zavodu, mobingu koji je nad njima provođen. Bili su to pedagog Puran Hadžo, vaspitač Elmedin Kafedžić i radnik osiguranja Amar Čizmić. Oni su prije izlaska u javnost nadređene upozoravali na propuste u radu, prijavljivali kao krivična djela, te su na kraju za svoj savjestan rad "nagrađeni" otkazima.

Tada su se pojavili i određeni video snimci iz 2013. godine, a obrazloženje je da štićenici iznose namještaj iz radionica zavoda izrađen za vikendicu direktora Dževada Šuška.

Na kraju, ostaje nam svima da sačekamo 90 dana i uvjerimo se da li je u svim ustanovama socijalne zaštite, osim Zavodu Pazarić, sve u najboljem redu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.