open-navfaktor-logo
search
Uštede u Parlamentu
Nisu "gadljivi" na novac: HDZ i SNSD se protive ukidanju paušala državnim parlamentarcima
Raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine nastavljena je 8. sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je počela još u petak, 15. maja.
20.05.2020. u 10:15
get url
text
Sanja Vulić
Sanja Vulić

Prijedlog ovog zakonskog rješenja su uputili zastupnici Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić i Predrag Kojović.

U ime predlagača je zastupnica Marinković-Lepić pojasnila da su dva osnovna razloga zbog kojih je podnesena ova inicijativa, a to je potrebna da se naknade zastupnika i delegata reguliraju zakonom i činjenica da zastupnici i delegati imaju jako visoka primanja, nesrazmjerna u odnosu na primanja građana.

{$galerijaFotografija}

- Izmjenama i dopunama ovog Zakona se ukidaju paušali zastupnicima i delegatima – kazala je Marinković-Lepić, naglasivši da paušali iznose 700 KM po zastupniku.

Istaknula je da je prije podnošenja ove inicijative napravljena analiza visine paušala u regionu, te je na taj način utvrđeno da je u BiH, uz Sloveniju, najveći iznos paušala za državne parlamentarce u odnosu na sve kolege iz regije.

- Ovim zakonom smo željeli da uvažimo ekonomsku i socijalnu realnost u BiH – tvrdi Marinković-Lepić.

Zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović se ponovo pozvao na Ustav BiH, koji predviđa da se parlamentarcima ne mogu umanjivati primanja tokom mandata.

- Nikad nemamo nominalne iznose koji bi značili posljedice donošenja ovakvih zakona i šta bi to značilo stavljanjem tih iznosa na neke kodove, neke stavke. Prihvatljivo mi je da Vijeće ministara napravi jednu sveobuhvatnu izmjenu i dopunu ovih zakona i da uredi odnose unutar platnih razreda– izjavio je Lovrinović.

Ponovio je svoj stav da u institucijama BiH postoji veliki broj ljudi koji "jedva opstaju u Sarajevu, a koji dolaze sa strane", iako se ovaj prijedlog uopće ne odnosi na državne službenike na koje HDZ-ov zastupnik aludira.

VEZANI TEKST - Lovrinović o smanjenju plaća: Ako ovako nastavimo, u Sarajevu će moći raditi samo Sarajlije

Zastupnik Naše stranke Damir Arnaut je podsjetio da je Ustavnopravna komisija jednoglasno utvrdila da je ovaj prijedlog u skladu sa Ustavom BiH, te da je Lovrinović, koji se sada poziva na Ustav i navodnu suprotnost ovog prijedloga u odnosu na ustavne odredbe, također glasao za usklađenost.

Podsjetio je da je u Zastupničkom domu u prošlom mandatu usvojeno šest zaključaka da Vijeće ministara BiH regulira pitanje plaća i naknada, te da Vijeće ministara BiH, odnosno ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZBiH), nikada nije ispoštovalo te zaključke. Svaki put su ih, ističe, upućivali kadrovi HDZ-a BiH.

Marinković-Lepić je dodala da bi se usvajanjem ovog prijedloga uštedjelo više od 40.000 KM mjesečno, a u mandatu skoro dva miliona KM, a to je samo na ime paušala.

Zastupnica SNSD-a Sanja Vulić je ocijenila da je njeno lično diskreciono pravo šta će raditi sa svojim novcem, te da ne podržava ovaj Prijedlog zakona.

- Ovaj prijedlog mi je apsolutno neprihvatljiv i dugo nisam srela ljude koji se predstavljaju kao gadljivi na novac, kao što vi insistirate na setu ovih zakona. Ja imam pravo da u svojoj izbornoj bazi raspolažem sovjom plaćom i svojim pošteno zarađenim novcem – izjavila je Vulić.

Arnaut je sugerirao da je Vulić izrekla da je sama plaćala izborne materijale za svoju kampanju, a da to nigdje nije prijavljeno, što je u suprotnosti sa Zakonom o finansiranju političkih stranaka.

- Ukoliko je ulagala u svoju kampanju, a to nije prijavljeno u finansijskim izvještajima, to je nezakonito – izjavio je Arnaut.

Vulić je kazala da je Arnautu problem to što on nema izbornu bazu jer je, kako je kazala, prokockao kompezaciju koju mu je dala druga politička stranka.

- Možda vam sada SDA da mjesto na kompezacijskoj listi – izjavila je Vulić.

Lovrinović je kazao da bez dogovora i bez jasnog stava parlamentarne većine se ova pitanja ne mogu riješiti, te da je ovaj prijedlog protivustavan, iako je na Ustavnopravnoj komisiji glasao suprotno od te tvrdnje. Kada je u pitanju "bijeli hljeb", Lovrinović tvrdi da nikada nije dobio informaciju "đe su te pare".

- Pričanje o fondovima ili bilo čemu nema smisla – ustvrdio je Lovrinović.

Zastupnik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, koji je u Zastupnički dom izabran sa kompezacijske liste SNSD-a, se upitao zašto bi on prijavljivao CIK-u ako on pomaže nekim porodicama.

- Nemojte to što čovjek hoće da potroši u svojoj sredini, a nije kompromitirao te ljude na način da kaže da im se pomaže. Riječ je o tome da čovjek više vjeruje kada zna gdje je svoj novac usmjerio, a manje vjeruje kad ga je prepustio adiministraciji. Plus imate varijantu da je prijedlog neusaglašen sa Ustavom – izjavio je Stevandić.

126174_Prijedlog zakona-page-001.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.