open-navfaktor-logo
search
Turbulencije
Nisu dobili obećanih 400.000 KM: Čelik ostao bez uprave
Uprava zeničkog Čelika, koji će naredne sezone igrati u Kantonalnoj ligi ZDK podnijela je danas ostavku.
06.08.2020. u 15:58
get url
text

Saopćeno je to na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj su se obratili predsjednik kluba Armin Gafurović i članovi menadžmenta Jasmin Begagić i Tarik Hadžimahmutović.

Kako su kazali, menadžment kluba je od grada Zenica tražio 400.000 KM, što je iznos koji je ranije obećan, a kako sredstva nisu uplaćena, odlučili su se na ovaj potez.

- Tražili smo da grad mjesečno finansira klub sa 45.000 KM, da stane iza Čelika u smislu potpisivanja reprograma s Poreskom upravom FBiH. Dobili smo obećanje da će tako biti - poručeno je na današnjoj konferenciji za medije. 

- Nismo dobili ono što smo usmeno imali obećanja. Tražili smo ono osnovno što je potrebno za normalno funkcionisanje. Kada smo ušli u klub, zatekli smo dug koji je prethodna uprava ostavila prema igračima u iznosu od 1,4 miliona maraka. To su dugovanja koja nas mogu blokirati u najnižem rangu, gdje se Čelik nalazi - kazao je Jasmin Begagić, koji je podsjetio da Čelik zbog toga u prošloj premijerligaškoj sezoni nije odigrao utakmicu na Grbavici protiv Željezničara, a koja je kasnije registrovana rezultatom 3:0 u korist domaćina.

- Na nagovor Gradske uprave da idemo na pregovore i probamo spustiti ta dugovanja, to smo uspjeli spustiti na otprilike 350.000 KM. Klub je tako uštedio preko milion KM, uz uvjet da se isplate ta sredstva. Mi smo imali usmena obećanja da ćemo ih imati. Uprkos tome, grad nije pružio podršku. Sredstva nisu prebačena i ne postoji realan izgled da će ih biti - rečeno je.

Predsjednik Čelika Armin Gafurović izjavio je da je njegov tim "uradio više nego neki za 10 godina".

Kazao je da Čelik plaća radnu zajednicu na Bilinom polju, a da grad Zenica naplaćuje rentu poslovnih prostora.

- Niko nije bio u stanju šest mjeseci da isključii brojače karata. Došlo je struje 6.000 maraka. Vode je došlo 5.800 KM.

Uprava NK Čelik imenovana je 13. jula na Skupštini kluba, a istog dana je "izglasano" da Zeničani iduću sezonu sele u najniži rang, kako bi se klub konsolidovao i riješio nagomilovane dugove.

Čelni ljudi Čelika danas su konstatovali da Zenica za sport godišnje izdvaja manje novca nego Kakanj. U tome se možda i krije činjenica da "čelični grad" nema premijerligaša niti u jednom popularnom kolektivnom sportu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.