navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Veoma jednostavno

Niste probali kikiriki puter: Napravite ga sami

Nerijetko u američkim filmovima i serijama vidimo glumce kako posežu za kikiriki puterom. Kod nas i nije toliko popularan, ali ukoliko ga do sada niste probali, vrlo jednostavno ga možete napraviti sami i uživati u ovom namazu.

Objavljeno: 16.04.2020. u 09:09
get url
text

Dajte sebi vremena, jer vam se možda na prvu neće svidjeti.

Za jednu teglicu kikiriki putera potrebno vam je 300 grama kikirikija, nepečenog i neslanog, te prstohvat soli, po mogućnosti morske.

Kikiriki pecite na 160 stepeni celzijusa oko 15 minuta dok blago ne porumeni. Nemojte ga prepeći kako ne bi postao gorak.

Pustite da se na kratko ohladi i ako je sa kožicom, protrljajte ga dlanovima kako bi kožica ljuspice spale.

Stavite ga u multipraktik ili blender, dodajte prstohvat soli. Miksajte na najjačoj brzini sve dok ne postane tečan. To bi moglo potrajati maksimalno 15 minuta, zavisi koliko vam je blender jak. Nastavite dok ne dobijete sasvim glatku smjesu.

Ukoliko vaš blender nije jak i smjesu ne usitnjava dovoljno, dodajte kašikicu maslinovog ili nekog drugog ulja.

Dobijeni namaz stavite u čistu i suhu teglu. U frižideru vam može stajati oko sedam dana, možda i koji dan duže.