open-navfaktor-logo
search
Koncert 16. jula
Ništa od tradicionalnog festivala narodne muzike, na Ilidžu dolaze DJ-evi
Ilidžanski festival, koji je već decenijama najbolja smotra pjevača narodne muzike u regionu, ove godine neće biti održan.
30.06.2021. u 08:28
get url
text

- Kada je u pitanju ovogodišnji Ilidžanski festival narodne muzike, moram vas informisati da na našu zajedničku žalost on neće biti organizovan u 2021. godini. Iako smo budžetom Općine Ilidža za 2021. godinu planirali sredstva za tu namjenu, sve u najboljoj želji da ćemo biti u mogućnosti organizovati to tradicionalno okupljanje regionalnih muzičara narodne muzike, zbog epidemiološke situacije bilo je nemoguće sa sigurnošću prejudicirati razvoj situacije u vezi sa pandemijom COVID-19. S tim u vezi, nije bilo moguće na vrijeme napraviti pripremne dogovore sa takmičarima, komisijama i ostale aktivnosti u smislu kvalitetne organizacije festivala. Mi se nadamo da će se situacija u vezi sa pandemijom i dalje popravljati, te da ćemo naredne godine u boljoj atmosferi i u sigurnijim uvjetima uspjeti da nastavimo višegodišnju tradiciju organizovanja Ilidžanskog festivala narodne muzike – kaže Samir Avdić, zamjenik predsjedavajućeg OV Ilidža.

Ipak, Općina Ilidža uz pomoć Turističke zajednice Kantona Sarajevo organizovat će prvi eksperimentalni koncert za 1.000 ljudi, koji će se održati 16. jula.

Na ovom muzičkom događaju nastupit će FM JAM ekipa, DJ Soul, Merakool, Indigo DJ, te Black Beriz, Stoposto i Geko koji će zagrijati atmosferu u ilidžanskom parku. Zvijezde večeri će biti turski producenti i DJ-evi Mahmut Orhan i Burak Yeter. Koncertu će moći prisustvovati osobe koje su preboljele koronavirus, oni koji su vakcinisani, ali i oni koji su negativni na testiranju na COVID-19.

- Sredstva koja su budžetom Općine Ilidža za 2021. godine planirana za Ilidžanski festival narodne muzike, kroz izmjene budžeta (tzv. rebalans) preusmjerit ćemo za kapitalne projekte, prije svega za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, što je preduslov za realizaciju većine projekata. Ilidžanski festival narodne muzike pogrešno se u smislu finansijskih sredstava dovodi u vezu sa Cinea music experience muzičkim događajem koji Općina Ilidža realizuje u partnerskom odnosu sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i Cinea musicom. Radi se o eksperimentalnom koncertu sa ograničenim brojem posjetilaca uz vrlo strogu kontrolu svakog od pojedinačnih posjetilaca u smislu njihove Covid-anamneze. Slični koncerti već su organizovani u gradovima poput Barcelone, Liverpoola ili Zagreba. Naše opredjeljenje je Ilidža tradicionalne i urbane kulture, edukacije i rekreacije. I Ilidžanski festival narodne muzike i Cinea music experience za nas predstavljaju događaje od velikog značaja – kaže zamjenik predsjedavajućeg OV Ilidža.

Podsjetimo, takmičarski program Ilidžanskog festivala održava se od 1964. godine i do danas je nekoliko puta prekinuta tradicija njegovog održavanja. Tako ova muzička smotra nije održavana za vrijeme agresije na BiH. Enver Šadinlija, vrsni poznavalac sevdalinke i narodne muzike, uz par entuzijasta ponovo je pokrenuo festival 1996. godine. Ilidžanski festival ponovo je nekoliko godina bio na pauzi, da bi ponovo bio održan 2008. i 2009. godine. Opet slijedi pauza do 2013. godine, kada je medijski partner Općini Ilidža bio BHRT, kao i 2014. godine. Od 2014. do 2020. godine Općina Ilidža je ovaj muzički projekat realizirala u saradnji sa Hayat TV.

Na vrhuncu svoje popularnosti, naročito tokom 1970-ih godina, Ilidžanski festival je lansirao u orbitu popularnosti pjevače i pjevačice narodne muzike poput Slobodana Lalića, Nedeljka Bilkića, Šerifa Konjevića, Mileta Kitića, Mitra Mirića, Halida Bešlića, Miroslava Ilića, Lepe Lukić, Emine Zečaj, Nade Mamule, Zehre Deović, Hanke Paldum i mnoga druga velika imena narodne muzike.

- Grehota je ukinuti Iilidžanski festival. Taj festival bio je renomiran i bio je pravi brend. Na tadašnjim Ilidžanskim festivalima anoniman pjevač je mogao doći, pjevati tu noć, a sve je direktno prenosila Jugoslovenska radio-televizija (JRT), potom pobijediti i sutradan bi već odmah bio velika jugoslovenska zvijezda. Prvi Ilidžanski festival nije bio takmičarskog karaktera i on je nastao kao ideja pjevača iz Bosne i Hercegovine da prikupe pomoć i pokažu solidarnost sa gradom Skopljem koji je 1963. godine pretrpio stravičan zemljotres u kojem je poginulo više od 1.000 ljudi. Taj humanitarni koncert bio je izuzetno uspješan i onda se pojavila ideja da on preraste u festival narodne muzike, što se i desilo. Na prvom izdanju ovog jedinstvenog muzičkog događaja prvu nagradu publike osvojio je Safet Isović sa kompozicijom "Jablani se povijaju", a prema ocjeni stručnog žirija, najbolji je bio Zaim Imamović sa pjesmom "Pokraj Jajca teče voda Pliva". To je bio početak velikog Ilidžanskog festivala na kojem su stasala najveća imena narodne muzike - kaže Enver Šadinlija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.