open-navfaktor-logo
search
Prvi polufinalista EURO-a
Ništa od nove senzacije Petkovićeve Švicarske: Španija slavila nakon penala
Fudbalska reprezentacija Španije prvi je polufinalista Evropskog prvenstva nakon što je poslije boljeg izvođenja penala savladala selekciju Švicarske sa ukupnih 4:2, dok je rezultat poslije 90 i produžetaka minuta igre glasio 1:1.
02.07.2021. u 20:42
get url
text

Već na samom startu utakmice, tačnije u osmoj minuti, Španija je povela. Jordi Alba je veliku dozu sreće pogodio za vodstvo Crvene furije. Ustvari loptu je u vlastitu mrežu skrenuo Zakaria poslije šuta fudbalera Barcelone sa nekih 20 metara. Na kraju je Zakariji upisan auto-gol.

Novi peh za selekciju koju s klupe vodi Sarajlija Vladimir Petković desila se u 23. minuti kada je Embolo morao napustiti teren, a zamijenio ga je Vargas.

U 25. minuti Španija je zaprijetila preko Azpilicuete, no Yann Sommer nije dozvolio da Španci udvostruče svoju prednost.

Kako se bližio kraj prvog poluvremena, tako su Švicarci bili sve opasniji. Ipak, ozbiljnu veliku priliku nisu uspjeli iskreirati, a koliko Granit Xhaka znači Petkovićevom timu najbolje se vidjelo danas.

Već na startu drugog poluvremena Luis Enrique je napravio prvu izmjenu, Olmo je zamijenio Sarabiju, da bi u 54. Moreno ušao u igru umjesto Morate.

Samo dvije minute kasnije Zakaria je šutirao poslije kornera, ali lopta je prozujala pore desne stative španskog gola.

Zuber je u 64. minuti bio u situaciji "jedan na jedan", ali je šutirao uz lijevu stativu.

{$galerijaFotografija}

Ipak, četiri minute kasnije nije bilo spasa za Špance. Grešku u odbrani Švicarci su iskoristili na pravi način, a izjednačenje im je u 68. minuti donio Xherdan Shaqiri.

Trinaest minuta prije kraja Švicarska je ostala s deset jer je Remo Freuler zbog žestokog starta dobio direktan crveni karton.

Rezultat se nije mijenjao, pa je i druga utakmica Švicarske u eliminacionoj fazi EURO-a otišla u produžetke, koji baš i nisu dobro počeli za njih.

Poslije samo dvije minute igre Jordi Alba je imao veliku priliku za nekadašnje evropske i svjetske prvake, no šutirao je pored stative.

Novu sjajnu šansu Španci su imali u 101. minuti. Ovoga puta Gerard Moreno je bio u prilici ali je Sommer odlično intervenisao, a sjajnu reakciju imao je i dvije minute kasnije.

U 110. minuti Marcos Llorente je bio u šesnaestercu, primio odličan pas i šutirao, no švicarska odbrana je krajnjim naporom uspjela izblokirati njegov udarac.

Tokom preostalih devet minuta Španija je napadali, no izabranici Vladimira Petkovića uspjeli su se odbraniti s igračem manje, pa je bilo jasno da će penali odlučiti prvog putnika u polufinale EURO-a.

Kapiten Španije Busquets je prevario Sommer u prvoj seriji, ali je pogodio stativu. Gavranović je pogodio za vodstvo Švicarske, a Olmo je izjednačio na 1:1, odnosno na 2:2, ako gledamo ukupan rezultat. Unai Simon je odbranio udarac Scharu.

Treća serija počela je odbranom Sommera, koji je "skinuo" šut Rodrija, a završila odbranom Simona. Golman Španije odbranio je udarac Akanjija.

Moreno je donio prednost Crvenoj furiji (2:1), Vargas je promašio okvir gola, pa su Španci s prednošću ušli u posljednju seriju. Oyarzabal je sigurno izveo peti penal za svoj tim i tako mu donio plasman među četiri najbolje selekcije Starog kontinenta.

Svog protivnika u polufinalu Španija će saznati večeras nakon duela Belgije i Italije. 

11.jpg
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.