open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
Ništa od imenovanja, hrvatski ministri bili protiv dnevnog reda
Današnja sjednica Vijeća ministara nije održana jer nije usvojen dnevni red protiv kojeg su bila sva tri ministra iz hrvatskog naroda, kazao je predsjedavajući Zoran Tegeltija.
09.07.2020. u 11:45
get url
text

On je naglasio da su hrvatski ministri u oba kruga glasanja bili protiv usvajanja dnevnog reda te da su određene tačke i povučene.

- Obrazloženje za neglasanje za dnevni red jeste da su određene tačke dnevnog reda skinute na zahtjev ministrice Bisere Turković jer je rekla da neće glasati za neka imenovanja iz reda hrvatskog naroda - rekao je Tegeltija.

Dodao je da su odnosi između HDZ-a i SDA doveli do ove situacije te da je problem uglavnom kadrovski.

- Ministri iz reda hrvatskog naroda su se pozivali na dogovor iz Istočnog Sarajeva lidera SDA, HDZ-a i SNSD-a da sve što bude završeno u proceduri da bude imenovano. U pitanju su dvije pozicije, direktori Službenog glasnika i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova - pojasnio je Tegeltija. 

Tegeltija je istaknuo da nije uputio u proceduru imenovanje Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH jer je bio dogovor da se prvo imenuju ljudi koji su prošli konkursnu proceduru. Inače, ovo je prvi put da sjednica Vijeća ministara nije održana zbog neusvajanja dnevnog reda, naglasio je Tegeltija. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.