open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Ništa još od kreiranja Covid-pasoša: Tegeltijina najava bila preambiciozna
Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, za današnju sjednicu bio je najavio mogućnost kreiranja Covid-pasoša. No očito je da je njegova najava bila preambiciozna.
31.05.2021. u 16:32
get url
text

Odluka o Covid-pasošima, odnosno potvrdama o vakcinaciji, još nije ni blizu donošenja.

Tegeltija je prošli četvrtak, u obraćanju delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, kazao da bi na sjednici Vijeća ministara danas trebala biti donesena odluka kojom će se omogućiti lakši ulazak u BiH i da će kreirati Covid-pasoše.

VEZANI TEKST - U ponedjeljak moguća odluka o Covid-pasošima za bh. građane i o lakšem ulasku stranaca u BiH

Niti jedna niti druga nisu donesene, s tim da ova koja se tiče Covid-pasoša nije ni bila na dnevnom redu.

- Danas (27. maj, op.a.) je sastanak ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević sa ministrima zdravlja gdje treba da definišemo takozvani Covid-pasoš za građane BiH koji će im olakšati putovanja. Iz Evropske unije je došla jasna poruka da EU, s obzirom na različito viđenje, neće biti jedistven stav već će zemlje donositi pojedinačnu odluku koje vakcine će biti prihatljive, koje ne – rekao je prošle sedmice Tegeltija.

-Mislim da ćemo u ponedjeljak imati odluku kojom ćemo omogućiti lakši ulazak u BiH i da ćemo kreirati Covid-pasoš za građane BiH – najavio je tada Tegeltija.

O Covid-pasošima na današnjoj sjednici Vijeća ministara nije bilo govora, osim pod tačkom "tekuća pitanja" na kojoj se tek pomenulo pitanje kako praviti Covid-pasoš, ali bez ikakvih zaključaka.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH danas su nam samo ponovili da je bio redovni sastanak ministara zdravstva i da su tek počeli razgovori o mogućim rješenjima za nesmetano kretanje državljana BiH izvan granica države, te da će oni biti nastavljeni "u narednom periodu", tako da odluke o Covid-pasošima naša zemlja i dalje nema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.